Huszonkilencek a büdzsé ellen

Ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője szombaton nyílt levélben szólította fel a parlamenti képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, ne sodorják újabb veszélybe az országot.

 A több országos napilapban megjelent (köztük hirdetésként a Népszabadságban), az Országgyűlésnek címzett nyílt levél szerint a Bajnai-kormány büdzséje "ugyanúgy rossz irányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített, trükkös költségvetések".

Parlamentbe tart a 2010-es büdzsével
Parlamentbe tart a 2010-es büdzsével

A költségvetés végszavazása elé időzített dokumentum szerint a mostani tervezet sem tartalmazza az évek óta szükséges reformokat, nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét, a jövő évi költségvetési hiányt pedig alultervezi.

A levél aláírói szerint a hiány növekedését okozó bevételkieséshez vezet többek között, hogy a Bajnai-kormány felültervezte a társasági és a forgalmiadó-bevételeket, ugyanakkor a kiadásokat lényegesen alulkalkulálta.

A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, aki az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban. Az aláírók között találjuk még például Auth Henriket, aki Járai alatt a jegybank alelnöke volt, Arnold Mihályt, a vám- és pénzügyőrség egykori parancsnokát, vagy a fiatalabb közgazdásznemzedék tagjai közül Heim Pétert, az Aegon Alapkezelő volt vezetőjét.

Oszkó Péter pénzügyminiszter a levélre úgy reagált, hogy politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni. Akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét. Oszkó a nyílt levélnek a trükkös költségvetésre és a bevételek, illetve kiadások tudatos felül-, illetve alultervezésére vonatkozó bírálatai kapcsán azt hangsúlyozta: számos hazai és nemzetközi független intézmény ellenőrizte a jövő évi büdzsé számait.

- Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértői végigellenőriztek, végigszámoltak volna. És senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - mondta a pénzügyminiszter.

- A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezermilliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy, mint az adóátrendezés - reagált Oszkó az MTI-nek a nyílt levélnek a reformok, és a versenyképesség javítását szolgáló intézkedések elmaradására vonatkozó kitételei kapcsán.

A pénzügyminiszter szerint a kormány mindent megtesz a hiánycél megvalósulásáért. - A költségvetési hiány arról szól, hogy csökkentjük-e az adósságot, vagy sem. Ha pedig itt valaki csökkenti az adósságot, az a kormány - szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.