Beijesztett az óvatlan Dubai

A Dubai fizetőképességébe vetett hit megingását követő minipánik csillapodni látszik, a fekete csütörtök után korrigáltak a tőzsdék. Az emírség vezetése nemcsak a törlesztéssel, az információkkal is adós marad, így a baj valós nagyságát egyelőre becsülni sem lehet.

Az olajállamból turistaparadicsommá átalakuló Dubai pénzügyminisztériuma két nappal ezelőtt közleményben jelezte, hogy az emírség állami tulajdoni befektetési társasága, a Dubai World (DW) féléves fizetési haladékot kér hitelezőitől. A DW tartozása összesen 59 milliárd dollár, s ebből egy 3,52 milliárdos rész törlesztése válna esedékessé december 14-én. Magát a DW vagyonát tavaly decemberben 99,6 milliárd dollárra becsülték. Hogy ebből mennyi füstölt el azóta, arról egyelőre nem tudni biztosat.

A csőd beismerésével egyenértékű bejelentés pillanatok alatt "körbeutazta" a Földet, kisebbfajta pánikot okozva a piacokon. A fejlett országok tőzsdéin a bankrészvények és az arab piacon érdekelt ingatlanfejlesztők és kivitelezők részvényárfolyama állt lejtőre, míg a feltörekvő piacokon - idetartozik Magyarország is - általános eladási hullám söpört végig a befektetők kockázatvállalási készségének radikális csökkenése következtében. Bár Magyarország és Dubai üzleti kötelékei meglehetősen lazák, azaz a vállalati szektort nem rázza meg a DW fizetést későbbre halasztó bejelentése, az áttételes hatás ezúttal is határozottan érvényesült. A hazai fizetőeszköz 5-6 forinttal gyengült az euróhoz képest, az ország nemfizetését jelző hitelkockázati felárak (CDS) is növekedtek, igaz, csak 7 százalékkal, nem a duplájukra, mint tették azt Dubai esetében. Magyarországot a térségünkben kiemelkedő, 80 százalékos GDP-arányos államadóssága miatt büntették a befektetők, egy kalap alá véve ezúttal a hercegséggel.

Az ilyenkor szokásos korrekció azonban péntek délelőtt bekövetkezett, az euróval szembeni forintárfolyam - bár a nap folyamán 275 forintnál gyengébb jegyzés is volt - a 272-es szint környékén stabilizálódott. A csend azonban átmeneti, a piacok az Ománi-öböl környékéről érkező hírekre szomjaznak, ám érdemi fejleményt a miniállam vezetői csak a jövő hétre ígértek, addig a tárgyalásoké a főszerep.

A hercegség páratlan luxusépítkezéseinek finanszírozásában aktív szerepet játszó nyugati - főképp brit - pénzintézetek veszíthetik a legtöbbet, ha az emírség legnagyobb cégei csődöt jelentenének. A Bloomberg szerint legkevesebb 40 milliárd dollárnyi kihelyezésük sorsa válik ez esetben kérdésessé. A dubai ingatlanfejlesztők hatalmas veszteségekkel szembesültek az ingatlanpiaci buborék kipukkadása következtében. Az árak egy év alatt gyakorlatilag a felükre csökkentek.

Az állam kötvényeiből bespájzoló bankok szóvivőik útján bagatellizálták az események hatásait és intették türelemre részvényeseiket. Pedig volna miért aggódniuk, hiszen a legnagyobb brit, s egyben európai bank, a HSBC, 17 milliárd dollár értékben hitelezte a helyi vállalkozásokat a JPMorgan adatai szerint. A brit bankok itteni kintlevőségei júniusban összesen 49,5 milliárd dollárra rúgtak. A Royal Bank of Scotland sem lehet nyugodt: a DW legnagyobb külföldi hitelezőjeként 2,3 milliárd dollárját érezheti "végveszélyben".

A Goldman Sachs elemzői már a bukta nagyságát méretezik: a HSBC-t mintegy 600 millió dolláros - még a menedzselhetőség határán belüli - veszteség éri csak a DW-kötvények miatt. Azt viszont még becsülni sem tudják, hogy a helyi bankrendszert milyen súlyosan érintik a Dubaiban most zajló események.

A szomszédban még építkeznek

A szomszéd emírségben, Abu-Dzabiban még javában rázzák a rongyot. A héten jelentették be a térség legnagyobb, 65 ezer főt befogadó impozáns, összehúzható tetejű stadionjának megépítését. Itt rendezik majd az Egyesült Arab Emírségek labdarúgó-válogatottjának mérkőzéseit. A beruházásra kiírt tenderen csak a minimum 1,2 milliárd dollár éves forgalmú építőipari óriások indulhatnak. Azt nem közölték, mennyibe kerül a projekt, amelyet a százmilliárd dolláros, gigantikus infrastruktúra-fejlesztési program keretében valósítanak meg. Az emírségi olajvagyon 90 százalékával rendelkező Abu-Dzabi ingatlanpiaca - dubai helyzettel szemben - él és virul, jóllehet, a finanszírozó bankok hitelezési politikáját minden bizonnyal átírja a mostani válság.

Nagyberuházás Dubaiban. Maga alá temeti az adósság?
Nagyberuházás Dubaiban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.