Adócsalás gyanúja a ScienNetnél

Az Országos Vám- és Pénzügyőrség Parancsnoksága (VPOP) adócsalás gyanújával nyomoz a homályba vesző tulajdonos kezében lévő cég által szervezett ScienNet törzsvásárlói hálózatnál. A 2006-ban indult rendszernek mára több mint 350 ezer tagja van. Az egyszerű vásárlók nem bukhattak a bolton, de sokan több százezer forinttal szálltak be az üzletbe.

– Gazdagodjon meg a költekezéseiből! – hirdetik a ScienNet törzsvásárlói hálózat reklámjai az utóbbi hónapokban. A 2006-ban indult és ősszel teljes fordulatszámra kapcsolt ScienNetnél azonban most beütött a ménkű. A VPOP csütörtökön rajtaütött a hálózaton, illetve a hazai szervező Headmin Kft.-n, a cég szervereit lefoglalták, egy személyt őrizetbe vettek.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője, értesüléseinket nem cáfolta, bár cégnevet egyelőre nem közölt. A szóvivő úgy fogalmazott: egy külföldön bejegyzett, Magyarországon törzsvásárlói klubot szervező céggel szemben fennáll a gyanú, hogy több százmillió forintos adóhiány keletkezett nála. A szóvivő közlése szerint az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek egy személyt, őt kihallgatták. A VPOP szerint az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő, több offshore vállalkozást is felhasználó, bonyolult hálózatnak lefoglalták minden fellelt pénzét. Az akció kiterjed több megyére és Budapestre, számos helyszínen hajtottak végre házkutatást, foglaltak le bizonyítékokat és hallgattak ki tanúkat. Sipos Jenő napokon belül részletes tájékoztatást ígért.

Érdeklődőben biztos nem lesz hiány: a hálózatból származó hírek szerint az utóbbi időben már több mint 350 ezren csatlakoztak a ScienNet-rendszerhez, és vannak, akik több százezer forintot invesztáltak a „nagy üzletbe”, nem törődve azzal, hogy egy ismeretlen és jószerével elérhetetlen külföldi céggel kötnek szerződést.

A ScienNet-hálózat tulajdonosa a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC, ám a megadott kinti címen munkatársunk semmiféle működő, ScienNet nevű céget nem talált. A ScienNet LLC-nek (ahogy az ugyanoda bejelentett több tucat magyar és külföldi vállalkozásnak is) egy CBCInnovis nevű cég nyújt irodaszolgáltatást – gyakorlatilag afféle kézbesítési megbízottként átveszi a cégnek érkező leveleket, és továbbítja a valós tulajdonosoknak. Sajátos módon a washingtoni címhez egy máltai telefonszám tartozott, ahol nem túl meglepő módon semmiféle információt nem lehetett kapni a ScienNetről.

A hivatalosan kizárólag Magyarországon létező (de külföldön is szerveződő) ScienNet törzsvásárlói hálózatot a Headmin Kft. üzemeltette eddig (a cég neve tavaly még ScienNet Hungary volt), ám a Headmin tényleges tulajdonosi köre sem ismert, mert tulajdonosa a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd.

A 2006 szeptemberében indult törzsvásárlói csoport 2008 őszétől kapcsolt nagyobb fordulatszámra: fél év alatt megháromszorozódott a tagjai száma. A cég weblapján olvashatóak szerint a ScienNet International afféle pilotprojektként először Magyarországon teszteli a rendszert, majd rövidesen nemzetközi terjeszkedésbe kezdenek. Ezt a nagy ugrást készítette volna elő az a „hatalmas reklámhadjárat”, amibe a társaság idén ősszel belefogott. A TNS Media Intelligence adatai szerint a ScienNet listaáron egymilliárd forintos reklámköltéssel dolgozta meg az itteni piacot, ami a tényleges hirdetési árak alapján 300-500 millió forintos kiadást jelenthetett.

Arról azonban, hogy kik azok, akik éppen a kiskereskedelmi recesszióba merülő Magyarországot választották nagy ívű elképzeléseik kiindulópontjaként, a ScienNet weboldalán csak annyi volt olvasható, miszerint az „elérhető leghozzáértőbb nemzetközi szakemberekről” van szó. Nagy valószínűséggel ezek közé tartozhat Leinemann Zsolt, már csak kizárásos alapon is, mivel a cégbírósági iratokban ő az egyetlen ismert, valós személy a cégcsoport körül.

A cég körüli nyüzsgés nyomán beindult a hivatali gépezet. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már korábban államigazgatási eljárást indított az ügyben, majd az eljárásban feltártak alapján megkereste a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF). A törzsvásárlói klubok környékén több mint egy éve vizsgálódó PSZÁF szerdán közleményt adott ki a ScienNetről. Ebben figyelmeztetett a hálózat kockázataira. A PSZÁF-nál leszögezték: a ScienNettel azért nem tudtak olyan hatósági szerződést kötni, mint más törzsvásárlói klubbal, mert a cég tulajdonosi szerkezete ismeretlen volt.

Igaz, nem a tulajdonosi kör az egyetlen rejtély a cég körül. A témával foglalkozó netes fórumon gyakran felmerülő kérdés, hogy a ScienNetnek köze van-e a szcientológiához. Forrásaink egybehangzóan állítják: a névhasonlóságon kívül semmiféle kapcsolat nem látszik a cég és a szcientológusok között.

Sokkal nagyobb kérdés, hogy miből fizette ki a szervezet a tetemes bónuszait. Korábban külön-külön megkerestük a ScienNet kiemelt termékpartnereit, ám elmondásukból kiderült, hogy összesen néhány millió forintos forgalmat bonyolítanak le a hálózaton keresztül. Így a tagok számára az abból újraosztható részesedés elenyésző.

A PSZÁF csütörtöki közleménye szerint a törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben „különösen hangsúlyos" az új törzsvásárlók beléptetése és az általuk történõ azonnali utalvány foglalózása. A törzsvásárlói csoportnak a kereskedõk által nyújtott (jellemzõen néhány százalékos) kedvezményt a cég egy igen bonyolult szisztéma szerint osztja újra, ahol az keveredik a tagok készpénzes befizetéseivel. A ScienNet-rendszerben ugyanis a tagok    vásárlásaikat online ScienNet-utalványokon keresztül tudhatják le. Az utalványokért részletben is tudnak vásárolni, azaz kvázilefoglalóznak egy terméket, és ha megfelelõ mennyiségû készpénz halmozódik fel a tag számláján, úgy  a vevõ megveheti ezt a terméket. Ugyanakkor a tagok a vásárlásaik nyomán nemcsak azonnali visszatérítéseket  kapnak - ami a termékek árának jellemzõen az egy százaléka -, hanem a rendszerben az egyes tag alá sorolható  beszerzések után bizonyos vásárlásokra vagy készpénzre fordítható jogokhoz jutnak. Tovább bonyolítja a képet,hogy ezeket a jogokat is le lehet foglalózni.

A tagság egy része gyakorlatilag pénzügyi befektetésként kezeli a ScienNetet, azaz jókora összegeket fektetnek be a rendszer „származtatott termékeibe". A scienNetes zsargon szerint az egy vagy több személyhez kötõdõ  termékportfóliót „mátrixnak" nevezik, a hírek pedig súlyos százezrekért, illetve milliókért gazdát cserélõ mátrixokról szólnak. A ScienNet központi honlapja tegnap óta elérhetetlen. A hálózat azonban újraszervezi magát.Legalábbis a sciennetklub.hu oldalon a következõ üzenet olvasható: „Kedves Barátaim! Pár óra múlva a ScienNet Klub oldaláról elérhetõ lesz a ScienNet Törzsvásárlói, és Termékpartneri prezentáció, valamint minden szükséges  Scien-Netes dokumentum! Az élet nem áll meg!!! A ScienNet mûködik tovább! Admin"

Hogyan működik a rendszer?

Bár a ScienNet weblapja szerint a „kereskedők és szolgáltatók versenyhelyzetét forradalmasító” ötlet tőlük ered, törzsvásárlói csoportok már régóta léteznek Nyugat-Európában és nálunk is. Az ilyen csoportoknak vannak vásárló és kereskedő tagjai. A kereskedők a csoport tagjai számára bizonyos mértékű árengedményt adnak, a kedvezmény összegét pedig átutalják a hálózatot szervező céghez. A csoportot üzemeltető cég az átutalt kedvezmények összegéből lecsíp magának valamennyit, a többit pedig az MLM-hálózatokban elterjedt jutalék- és bónuszrendszerek alapján újraosztja a tagok között. Így elvileg mindenki jól jár: a vásárló olcsóbban jut a termékhez, a kereskedő stabil vevőkörhöz jut, és persze a hálózatot szervező cég sem jár rosszul.

A ScienNet budai irodája. Rács mögött
A ScienNet budai irodája. Rács mögött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.