A válság végére spekulálnak a hotelépítők

Optimistának még korántsem nevezhető a turisztikai szakma, de a kutatások szerint az első sokkon már túljutottak a vállalkozások.

Az Ecostat Turizmusbarométere szerint a szállodaiparban és a vendéglátásban is optimistább a hangulat, mint fél éve, egyedül az utazásszervező- és közvetítő cégek konjunktúraindexe romlott. A teljes ágazatot szondázó barométer értéke most 35,5 százalékponton áll, ami 2,6 százalékponttal magasabb a hat hónappal korábban mértnél. A lakosság alig több mint egyharmada tervez mostanában utazást, 75 százalékuk belföldön marad. Nagy kérdés, hogy a jelentős számban üdülési csekkel fizetők terveit hogyan írja felül az új adóteher, egyes számítások szerint az adó mértékével, vagyis 20-25 százalékkal eshet vissza a csekkes forgalom jövőre.

Mindeközben a szállodaipari beruházók már a válság végére készülnek, szinte csak hazai színekben, a külföldi fejlesztők mára eltűntek – tudtuk meg Galla Gábortól, a Tourconsult tanácsadó cég vezetőjétől. A tervezett és elkezdett, majdnem félszáz építkezés döntően négycsillagos wellness-szállót takar, ötcsillagos egy sem épül. A válság a pénzeseknek kedvez, a bankok által elvárt nagyobb tőkeerőt felmutatni képesek most jobb eséllyel tudnak pályázni is, hiszen kevesebb a jelentkező, és a kevés megrendelés miatt 20-40 százalékot tudnak fogni az építőipari árakon. A bankok rizikólistáját egyébként a szállodák vezetik, megelőzve a lakásépítéseket is – mondta Galla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.