A Gazpromot érdekli az EMFESZ

A Gazprom érdeklődik az EMFESZ iránt – áll a Gazprom exportvállalatának helyettes vezetője, Szergej Jemeljanov nemrég írt belső levelében. Az orosz gázvállalat nem kommentálta az információt.

Szergej Jemeljanov, a Gazprom exportvállalata, a Gazprom Export vezérigazgató-helyettese egy néhány napja kelt titoktartási nyilatkozattervezetben kifejezi cége érdeklődését a magyar EMFESZ Kft. megvásárlása iránt – tudta meg lapunk több független forrásból. Ilyen tárgyalásokat évek óta rebesgetnek, és elemzők a Gazprommal hozták összefüggésbe a hazai gázcég máig tisztázatlan, az ismeretlen svájci RosGasnak történő áprilisi eladását is. Ugyanakkor hivatalos Gazprom-források még nem erősítették meg az orosz társaság e szándékait, és ilyen dokumentum sem került ki a gázmulti berkeiből.

Az előző tulajdonos – áttételesen az ukrán Dmitrij Firtas – által határozottan vitatott áprilisi EMFESZ-eladás előszeleként a kft. azt a nyilatkozatot tette közzé, miszerint a RosGas „a Gazprom üzleti érdekköréhez tartozik”. Ezt viszont az orosz gáztársaság sajtóközpontja aznap nagyon határozottan cáfolta. Ezután Góczi István EMFESZ-ügyvezető – a tulajdonos nevében, de tudta nélkül ő adta el az EMFESZ-t egy dollárért –már nem kívánta részletezni a talányos megfogalmazás hátterét. Ugyanakkor korábban nem rejtette véka alá, hogy folynak bizonyos tárgyalások, amelyek végén akár a Gazprom is részt vásárolhat az EMFESZ-ben. Azóta néhány név nélküli Gazprom-képviselő állítólagos visszaigazolásán kívül semmi nem utalt arra, hogy az orosz gázcég valóban komolyan érdeklődne hazai gázforgalmazás negyedét képviselő, manapság inkább vitatott ügyeiről elhíresült kft. iránt.

Az EMFESZ-szel kapcsolatos kérdésünkre a Gazprom magyarországi kommunikációs megbízottja útján azt felelte, hogy a kft.-vel kapcsolatos kérdéseket nem kívánják kommentálni. Megkeresésünkre a Gazprom Export belső anyagának tényét az EMFESZ-nél sem erősítették meg.

Az ügyet jól ismerő forrásaink a levelet egy átfogó átvilágítási folyamat részének vélik. Ebben felmerülhet az az EMFESZ-igény is, miszerint a magyar kft. közvetlenül a Gazpromtól vásárolna gázt. Egy ilyen folyamat azonban rendkívül bonyolult, melyben a felek titkossági nyilatkozatokat is tesznek. Az egyelőre nem ismert, hogy a tárgyalássorozat miért húzódott el mostanáig – és tart még jelenleg is a szupertitkos előkészítési fázisban. Ugyanakkor több probléma is ismert. E szerint a Gazprom máig úgy véli, hogy az EMFESZ orosz–ukrán beszállítójának „kiiktatása” után a magyar cég ez év első négy hónapjában tőle „lopta” a gázt. Miután a Gazprom emiatt kissé lejjebb csavartatta az ukrán–magyar határon a gázcsapot, történt az EMFESZ furcsa tulajdonosváltása, amit követően az EMFESZ versenytársától, az E.ON-tól jutott gázhoz. De a vásárlás kapcsán állítólag a Gazpromnál is a legnagyobb lehetséges buktatónak az EMFESZ tulajdonosi vitáit tartják, noha ezt már több hatóság és bíróság is jogszerűnek ítélte. Mindazonáltal egy ilyen körülmény vagy meghiúsítja az adásvételt, vagy jelentősen csökkenti az árat.

A másik probléma, hogy a Gazprom Export többször hangoztatott elvei szerint nem fog a többieknél alacsonyabb tarifát megszabni senkinek. (Ráadásul ilyen elméletben sem egy viszonylag kisebb vevőnél, hanem mondjuk az E.ON esetében merülhetne fel először.) Ugyanakkor az EMFESZ egy bonyolult és máig hullámokat vető korábbi felállás következményeként eddig olcsóbban jutott a gázhoz. Ennek révén eddig kedvezményt volt képes biztosítani, amivel jelentős szeletet hasított ki a piacból.

Noha a többségi részesedés várományosaként tapasztalataink szerint magyar kormánykörök is a Gazpromot tekintik, néhány napja felmerült, hogy a magyar állam – az eddig az árampiacon működő Magyar Villamos Művek – is kisebbséget vásárolhatna magának az EMFESZ-ben, amelyet a kormány láthatólag minden lehetséges eszközzel életben tartana. Ennek nyomán a magyar kormányban még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy valamilyen átfogó megoldással az EMFESZ mégiscsak olcsóbban tud majd Gazprom-gázt vásárolni, és így fenntarthatja a kedvezményeit is.

Az EMFESZ pesti irányító központja. Érdemes lesz beállítani a moszkvai időt
Az EMFESZ pesti irányító központja. Érdemes lesz beállítani a moszkvai időt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.