Egymilliós csomagot kapnak a GE-től távozók

Közös bizottságot alakít a magyar tevékenységét átszervező, és ezért többezres leépítést bejelentő GE, a kormányzat és a munkavállalók képviselői, hogy segítsék az érintett dolgozók újbóli elhelyezkedését. A Munkába helyezést Elősegítő Bizottság (MEB) akciótervet dolgoz ki, amit az illetékes munkaügyi központok hajtanak majd végre - mindezt a kormány 65 százalékban EU-forrásokból, az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGA) támogatásával segíti.

A dolgozóknak személyre szabott szolgáltatási csomagot kínálnak fel: a munkavállalók választhatnak, hogy a munkakereséshez nyújtott támogatást, a pályaválasztási tanácsadást, a személyre szabott képzést, átképzést vagy a munkakereséshez nyújtott juttatásokat veszik igénybe. A szolgáltatási csomag értéke átlagosan egymillió forint érintett munkavállalónként.

- A GE számára továbbra is nagyon fontos terület Magyarország: nemcsak piacként, hanem a tehetségek kiaknázása szempontjából is - mondta Ferdinando Beccalli-Falco, a GE International elnök-vezérigazgatója hétfőn este az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén. - Nem véletlen, hogy a GE-nek hét kutatás-fejlesztési központja van Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban. A GE az első komoly befektető volt a térségben, ma 25 ezer főt foglalkoztat - mondta a vezérigazgató. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődés kulcsa a térségben élők és a döntéshozók rugalmassága: az elavult termékek gyártásába ugyanis egyetlen befektető sem invesztál többet. Beccalli-Falco szerint a térség kitörési pontja az energetikai beruházásokban van, ehhez azonban a régióban innovációra és újfajta üzleti gondolkodásra van szükség.

A vezető szerint a nagyobb és feltörekvő gazdaságokban látszanak a kilábalás jelei, Kínában például a GE 24 százalékos növekedést tud felmutatni a harmadik negyedév adatai alapján. - Dinamikusan növekvő, innovatív gazdaságokként emlegetjük Kínát és Indiát. Miért ne említhetnénk így Magyarországot is? - tette fel a kérdést a GE-vezér. Szerinte erősíteni kell az együttműködést az állami szervezetek és a magáncégek között, nemcsak kormányzati, hanem önkormányzati szinten is, például a környezettudatos közszolgáltatási rendszerek kialakításában. Már csak azért is, mert a GE nem termékben, hanem komplex megoldásokban gondolkodik: a városoknak teljes infrastruktúra-értékesítésére törekednek. Reméli, hogy a térségben is elindulhat egy-egy várossal a kísérleti projekt.

A GE a régióban a kutatás-fejlesztési központok mellett 16 gyárat és 3 bankot tartalmazó portfóliót épített ki. A 16 gyárból 12 működik Magyarországon, a hét kutatás-fejlesztési központból pedig három.

Beccalli-Falco: Elavult termékbe senki sem invesztál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.