A kormány pénzt osztott a tárcáknak

Összesen közel hatmilliárd forintot költött el a kormány a költségvetés általános tartalékából az elmúlt napokban megjelent határozat szerint.

Bár nagy volt a fogadkozás az utóbbi hónapokban, hogy az év végéhez közeledve nem lesznek eseti jellegű kifizetések az államigazgatásban, mert minden fillérre szükség van a hiánycél betartásához, úgy tűnik, némi pénzt azért szétosztanak a minisztériumi dolgozók között. De nem csak erre, hanem dologi kiadásokra is kapnak pluszpénzt a tárcák.

A sorból nem maradt ki a Miniszterelnöki Hivatal, az itt dolgozók személyi juttatásaira 239,7 millió forintot csípnek le a tartalékból, megfejelve a járulékokkal (ami aztán a tb-alapoknál landol, így nem rontja az államháztartás konszolidált, tehát a büdzsé és a tb-kasszák közti pénzmozgást figyelembe vevő egyenlegét). Több mint 650 millió forint vándorol az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz: a pénz végül a rendőrökhöz kerül. S nem ez az egyetlen tétel, ami a rendvédelem anyagi megerősítését szolgálja, további közel 1,5 milliárd forinttal emelkedik a terület személyi juttatásokra elkölthető kerete, amiből a rendőrség mellett részesedik a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás és a Rendőrtiszti Főiskola is.

A legtöbb pénz a külügyhöz kerül, itt elsősorban a külképviseletek dologi kiadásainak emelését tartotta elengedhetetlenül fontosnak a kormány, erre 900 millió forintot különítettek el a tartalékból. Ezentúl további 232,6 milliót kapnak a külképviseletek a személyi juttatásaikra.

Jut még a tartalékból a víz- és környezeti kárelhárítás területén dolgozók fizetésére, a művészeti intézmények és a gyógyító-megelőző ellátás országos szakintézeteinek dologi kiadásaira, valamint az időközi választások lebonyolításával összefüggő kiadásokra.

Átcsoportosítások (millió forint)

Forrás: Magyar Közlöny

Fejezet Összeg
Miniszterelnöki Hivatal 316,4
Önkormányzati Minisztérium 50,0
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2476,1*
Környezet. és Vízügyi Minisztérium 684,0
Külügyminisztérium 1200,0
Oktatási és Kulturális Minisztérium 350,0
Egészségügyi Minisztérium 801,5

* a határozat két pontjában együttesen odaítélt tartalék

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.