Olcsó ajánlat a postától

Ötezer mobil-előfizetést kíván értékesíteni az év végéig a Magyar Posta abból a konstrukcióból, amelynek értékesítését tegnap kezdték meg, Postafon néven. Ezzel elindult az első honi virtuális mobilszolgáltatás.

Több hónapos egyeztetés után indult el a Magyar Posta feltöltőkártyás mobilszolgáltatása, amelyet a Vodafone hálózatán nyújtanak az előfizetőknek. A szolgáltatás indulásáról szóló sajtótájékoztató után ugyan még csak nyolc aktivált előfizetőt regisztráltak, de a tényleges vásárlók száma ennél lényegesen több volt - tudta meg a Népszabadság. Az előfizetéseket ugyanis a postahivatalokban rövid adminisztrációt követően lehet megvásárolni, ezt követően személyesen, telefonon vagy az interneten aktiválni kell a SIM kártyákat. Az idei ötezres terv után jövőre hetvenezer előfizető bekapcsolását tervezi a posta.

Mind az utóbbi vállalat, mind a Vodafone munkatársai az olasz, ír és portugál üzleti modellt tanulmányozták a szolgáltatás elindítása előtt, amely egyébként igen egyszerű konstrukció: 6990 forintért egy SIM kártyát és egy egyszerűen kezelhető, de divatos Samsung készüléket vásárolhat az ügyfél, amelyből 350 forint lebeszélhető vagy SMS-küldésre használható. A percdíj és az üzenetek díja egyaránt 35 forint. Ez átlagosan 10 százalékkal olcsóbb a piacon elérhető feltöltőkártyás csomagokhoz képest. Ha valaki csak SIM kártyát szeretne, azt 1550 forintért vásárolhatja meg. Az első feltöltés után 365 napig él a szám, azaz évente egyszer kell feltölteni. Természetesen extra szolgáltatások is elérhetők a rendszeren, azok díjszabása megegyezik a Vodafone-telefonokéval.

Mint már korábban megírtuk, a posta és a Vodafone a kisebb településen élő, idősebb felhasználóknak szánja a szolgáltatást, amelyet tegnaptól 721 postahivatalban árusítanak. Több mint 1200 alkalmazottat képeztek ki az értékesítésre, s a Magyar Posta saját ügyfélszolgálati hátteret is ad a szolgáltatáshoz, ami azt jelenti, hogy a Postafone-felhasználók első körben a postás alkalmazottakhoz fordulhatnak problémáikkal, s csak komolyabb gondok esetén kerülnek át az ügyek a Vodafone munkatársaihoz.

Beck György vezérigazgató tegnap hangsúlyozta: az értékesítés megkezdésekor több mint 300 olyan kistelepülésen, vagy városrészben árulnak majd Postafone-mobilt, ahol korábban helyben sem Vodafone-, sem pedig Pannon- vagy T-Mobile-szolgáltatáshoz nem jutott hozzá a lakosság.

Korábban már több cég próbálkozott MVNO- - azaz saját mobilhálózat nélküli - szolgáltatás indításával, ám eddig egyiknek sem sikerült olyan életképes üzleti modellel előállnia, amelyben a szolgáltatók is láttak volna fantáziát. A posta hatalmas értékesítési hálózata és múltja azonban meggyőző volt a Vodafone számára. Az üzleti modell egyetlen részletéről sem adtak ugyanakkor felvilágosítást. Annyit azonban megtudtunk: a mostani együttműködés a "legkönynyebb" MVNO-szolgáltatás, azaz a postának semmilyen engedélyt nem kellett kérnie hozzá, csupán saját márkaneve alatt értékesít egy speciális csomagot, gyakorlatilag úgy, mintha viszonteladó lenne. Az ötlettel egyébként a Vodafone kereste meg a postát, ahol kedvezően fogadták az ötletet.

Lapunk úgy tudja: mindhárom mobilcég folyamatosan tárgyal további MVNO-jelöltekről, ám ez ügyben még nem jutottak megegyezésre. Mindenesetre a következő hónapokban további szolgáltatások indulhatnak.

A külföldi üzleti modellek szerint az adott mobilhálózatra csatlakozó virtuális szolgáltatók egy kölcsönösen kialkudott állandó díjon felül forgalomarányosan fizetnek az infrastruktúrát biztosító mobilcégnek, de arra is akad példa, hogy egy cég fix percet előre vásárol meg, s csak efölött fizet forgalomarányosan.

Egyes uniós országokban már van példa arra, hogy a mobilinternetet értékesítik a virtuális szolgáltatók. A Tchibo Németországban napi három euróért ad korlátlan elérést, s csak azokon a napokon kell fizetnie az ügyfélnek, amikor használja a rendszert.

Szűts Ildikó, a posta vezérigazgatója és Beck György, a Vodafone vezére a bejelentéskor
Szűts Ildikó, a posta vezérigazgatója és Beck György, a Vodafone vezére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.