Kapzsisággal vádolják a Goldman vezetőit

Rendesen kiakasztotta részvényeseit a Goldman Sachs bankház azzal, hogy bejelentette: 16,7 milliárd dollárral honorálja vezetőinek és alkalmazottainak a válságból való kilábalás érdekében az idén tett erőfeszítéseit. Igaz, ahhoz, hogy ezt most megtehesse, szüksége volt a washingtoni kormányzat tízmilliárd dolláros átmeneti segélycsomagjára. Csakhogy az egy éve még Amerika legnagyobb befektetési bankjának számító Goldman esete különbözik versenytársaiétól: az AIG óriásbiztosítót, a Citigroupot és a Bank of Americát az összeomlástól mentette meg az állami tőkeinjekció, míg a Goldman enélkül is a felszínen tudott volna maradni.

A kölcsönt júniusban köszönettel és illendő kamattal vissza is fizette az idén a részvényárfolyamát megduplázó Goldman, így a Fehér Házból nekik már nem diktálhat a kisegített bankok vezetőinek javadalmazását felügyelő kormánymegbízott, Kenneth Feinberg. A Goldman 140 éves történetének legnagyobb prémiumosztása során átlagosan 717 ezer dollárral örvendeztetnék meg a társaság érintett alkalmazottjait.

Saját részvényeseik is roszszallják a vezetők szándékát. Azt követelik, ne legyenek anynyira kapzsiak, és inkább a megtakarításaikat a bankházra bízók között osszák szét a "fölös" pénzt - írja a The Wall Street Journal. Másra is felhasználható lenne a pénz: az első kilenc hónapban 8,4 milliárd dolláros adózott nyereségre tett szert a vállalat. Ha ehhez a prémiumokra szánt 16,7 milliárdot is hozzátesszük, abból csinos osztalékot kaphatnának a tulajdonosok. Ezzel viszont azt reszkíroznák, hogy elveszítik a kiemelkedő fizetésre igényt formáló legtehetségesebb bankáraikat. Az állóháborúban, most úgy tűnik, ez utóbbiak állnak nyerésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.