A Gazprom büntetné partnereit

Nem tágít a Gazprom. Az európai vásárlóknak büntetést kell majd fizetniük, miután a minimálisan szerződöttnél is kevesebb orosz földgázt vesznek az idén - erősítette meg pénteken Szergej Cselpanov, a cég gázexporttal foglalkozó vállalata, a Gazprom Export helyettes vezetője. Állítása szerint az európai vásárlók 8-9 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgázt importálnak az idén az úgynevezett "take-or-pay", azaz a minimális gázmennyiség átvételéről szóló szerződésekben foglaltaknál - írta az MTI. Szó nincs arról, hogy a Gazprom törölné a rögzítettnél alacsonyabb vásárlások utáni büntetést - jelentette ki Cselpanov -, ennek mértékéről azonban nem nyilatkozott.

Szakmai és elemzői körökben azon a véleményen vannak, hogy az ilyen és ehhez hasonló kijelentések belpolitikai célokat is szolgálnak, s a Gazprom súlyát igyekeznek érzékeltetni.

Kutas István, a legnagyobb magyarországi gázimportőr, az E.ON-csoport szóvivője a Népszabadságnak elmondta, a Gazprom képviselője által vázoltnál némileg bonyolultabb a képlet. A retorzió előtt például tárgyalások zajlanak a felek között, ahol megállapodásra juthatnak a büntetési tétel mérsékléséről vagy akár "eltüntetéséről" is. A megegyezésnek jó alapot szolgáltat, hogy a gázvásárlási megállapodások 20-30 évre szólnak, s ennek keretein belül rugalmasan kezelhető, hogy mikor, mekkora tételt vesznek át a Gazpromtól.

Arra a kérdésünkre, hogy ha mégis kénytelen lesz fizetni az E.ON, akkor az járhat-e a fogyasztói árak emelkedésével, Kutas István azt mondta: költségeik áthárítása csak abban az esetben lehetséges, ha vásárlóikkal ugyanolyan szerződéseik lennének, mint az E.ON-nak a Gazprommal. Megállapodásaik azonban nem minden esetben ilyenek, vagyis a büntetésből fakadó áremelésre nem feltétlenül lesz lehetőség. Ezt megpendítette a Gazprom képviselője is, amikor arról beszélt, hogy kezd helyreállni a kereslet, s a cég már 45 milliárd köbméter gáz exportjával számol a negyedik negyedévben. Ezzel az egész évre vonatkozó 140 milliárd köbméter körüli exportterve is teljesülhet.

Kutas István szerint leginkább azzal magyarázható a fogyasztás visszaesése, hogy a válság hatására csökkentek az erőművi és az ipari igények. Korábbi adatok szerint a nyugat-európai országok az első fél évben 29 százalékkal csökkentették az átvételt. (Á. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.