Tőzsdére mehet 2011-ben a K&H

Jóváhagyta az Európai Bizottság a belga KBC-csoport szerkezetátalakítási tervét. A program egyelőre nem érinti a magyar érdekeltséget, a K & H Bank részvényeit azonban később bevezethetik a tőzsdére.

Áldását adta tegnap az Európai Bizottság a Lloyds, az ING és a KBC átalakítási terveire, melyeket az állami támogatások miatt kellett kidolgozniuk a pénzügyi óriásoknak. Mint Neelie Kroes versenyügyi biztos emlékeztetett: az állami támogatásban részesített pénzintézeteket életképes stratégia kidolgozására kötelezték, azzal a megszorítással, hogy az átalakítás költségét jórészt a társaságoknak kell állniuk üzletágak, vagyonelemek eladásával, azaz a méret csökkentésével.

A KBC a belga és a flamand kormánytól két lépcsőben öszszesen hétmilliárd eurót kapott, s most bejelentették, hogy a kockázatokkal súlyozott eszközállományt 25 százalékkal csökkentik, eladják a magánbanki üzletágat, valamint mérséklik a belga Centea és Fidea biztosító és banki tevékenységét, továbbá oroszországi és szerbiai jelenlétét. A cseh CSOB bank kisebbségi részvénypakettjét tőzsdére viszi a csoport, s elképzelhető hasonló döntés más kelet-közép-európai érdekeltségeknél, például a magyarországi K & H Bank esetében is.

A KBC stratégiai befektetésnek tekinti kelet-közép-európai érdekeltségeit, így a magyarországi K & H-csoportot is, az egyéb országokat érintő eladások és átszervezések ezért semmilyen módon nem érintik az itteni leányok szervezetét és üzletpolitikáját – mondta lapunknak Marko Voljc, a K & H vezérigazgatója. A magyar csoport továbbra is ugyanúgy nyújtja banki, biztosítási és egyéb pénzügyi szolgáltatásait, ahogy eddig – tette hozzá. A K & H Bank lehetséges tőzsdei bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a kisebbségi részvénycsomag eladásáról még nem született döntés, egyelőre csupán egy elvi lehetőségről van szó. Az anyabank a cseh leány (CSOB) jövő évi tőzsdei bevezetésének tapasztalatai, illetve az aktuális piaci környezet alapján határoz majd a kérdésben.

A másik két vállalat közül a 28,6 milliárd euróval megtámogatott brit Lloydsnak – amely 43 százalékban állami tulajdonba került – hatszáz fiókját kell bezárnia vagy eladnia, s csökkentenie kell jelzálog-hitelezési tevékenységét. A 15 milliárd eurós állami segítségben részesített legnagyobb holland pénzügyi szolgáltató, az ING már egy hónapja, a brüsszeli felvetésekre reagálva bejelentette, hogy teljes biztosítási üzletágától megszabadul, s 7,5 milliárd euró értékben részvénykibocsátásra kényszerül, hogy visszafizesse az állami támogatást. (A korábbi közlések szerint az átalakítás a magyarországi ING Biztosító és ING Nyugdíjpénztár tevékenységében nem okoz változást, míg az ING Vagyonkezelő a továbbiakban a biztosítási üzletág része lesz.)

Az európai versenyügyi hatóságra még hasonló döntések tucatjai várnak, a válság miatt ugyanis több pénzügyi vállalkozást is az európai államoknak kellett megmenteniük. Hamarosan dönteni kell például két brit társaság, a Northern Rock és a Royal Bank of Scotland átalakításának engedélyezéséről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.