Röviden

Az áfaemelés befagyasztotta az új lakások piacát

Budapesten összesen 40 ezer ingatlantranzakcióra számít 2009-ben az Otthon Centrum (OC), több mint 30 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt – közölte az ingatlanközvetítő. Adatbázisa szerint az árak május–június környékén tetőztek, majd a nyári csökkenést követően októberben ismét emelkedő tendenciát mutatnak. Általános árcsökkenés nem jellemző, csak a paneleknél egyértelmű az év egészén végigvonuló negatív tendencia. Az OC eladásaiban továbbra is több mint 80 százalék a használt lakások aránya, s a nyári hitelszigorítások és áfaemelés óta az újlakás-piac visszaesése látványos. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac; 60 ezer forintig szinte minden kiadható, százezer felett viszont semmi. (MTI)

A lengyeleké az idén az unió mintagazdasága

Nem tudni pontosan, miért, de Lengyelország a legjobban teljesítő EU-gazdaság az idén – írta a Financial Times. A brit napilap megállapítja: várhatóan a lengyel gazdaság lesz az egyetlen az unióban, amelynek sikerül recesszió nélkül átvészelnie az idei évet, és az egész évi gazdasági növekedés elérheti az 1-2 százalékot. A lengyel gazdaság kiugró teljesítményének egyik oka az lehet, hogy a zloty meredek idei leértékelődése segítette az exportőröket. A másik ok pedig az, hogy sokkal nagyobb a kis- és középvállalati szektor, mint a szomszédos országokban. (MTI)

Szalmonellától mentes a hazai sertés- és a marhahús

A legális forrásból származó magyar sertés- és a marhahús nem fertőzött szalmonellával – írja a Hússzövetség és Húscéh közös közleményében. A magyar sertésés marhahústermékeket előállító vállalkozások túlnyomó többségét képviselő két szervezet ezt annak kapcsán vélte fontosnak közölni, hogy információk szerint a magyar baromfiállomány több mint 50 százaléka fertőzött szalmonellával. (MTI)

Októberben tovább csökkent a hazai mobilelőfizetők száma

Folytatódott a január óta tartó lemorzsolódás a mobilpiacon. A három szolgáltató ügyfeleinek száma októberben 88 ezerrel, 11 millió 696 ezerre csökkent, ami 142 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól – derül ki a hírközlési hatóság adataiból.A hívásfogadásra alkalmas SIM kártyák száma alapján a Vodafone piaci részesedése októberben 21,37 százalékról 21,60-ra, a T-Mobilé pedig 44,19 százalékról 44,28-ra nőtt, míg a Pannoné 34,44 százalékról 34,12 százalékra csökkent. (V. G. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.