Itteni befektetőik miatt aggódnak a külföldi nagykövetségek

A brit, az amerikai, a német, a holland, a belga, a japán, a norvég, a francia és a svájci nagykövetség közösen jegyzett kommünikéjükben azt remélik, hogy „magyar barátaiknál” a gazdaság hamarosan ismét növekedési pályára áll.

Ez számukra is fontos, hiszen a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Az viszont kérdéses, hogy a válság utáni befektetési hullámból mennyit profitálhat Magyarország, mivel szaporodnak az aggodalmat keltő, befektetőriasztó jelenségek.

Greg Dorey, Nagy Britannia és Roland Alexander Mollinger, Hollandia budapesti nagykövete
Greg Dorey, Nagy Britannia budapesti nagykövete Roland Alexander Mollinger, Hollandia budapesti nagykövete (Ronald Alexander Mollinger)

Az aláírók a „nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait” emelik ki, elsősorban a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein. Remélik, hogy a befektetési klíma olyan marad, amely vonzó célállomássá teszi Magyarországot a befektetések számára. A transzparencia fontos előny lehet ilyen versenyhelyzetben – szögezik le, s ebben kulcsszerepet játszhat az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása.

A konkrétumokat nem tartalmazó közlemény kiadóit az aggodalom és a jobbító szándék vezette – tudtuk meg a kezdeményezés élére álló brit követség sajtóosztályán. Érdeklődésünket elhárították, amikor az ügyek megnevezését kértük, általánosságban is csak annyit említettek meg, hogy a követségre az utóbbi időben több panaszos levél érkezik, mint kellene.

Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy különösen három ügy korbácsolta magasra az indulatokat a Transparency Working Group tagjainál. A közlekedési infrastruktúránál a BKV-t körüllengő korrupciós botrány, a műsorszolgáltatásban a külföldi tulajdonosi hátterű Sláger és Danubius Rádió elhallgattatása, frekvenciáiknak hazai, politikai kapcsolatokkal rendelkező cégeknek történt átjátszása verte ki a biztosítékot, míg a közszolgáltatásoknál a pécsi vízműbotrány, a francia Suez Environnement Európában nem éppen szokványos módszerekkel végrehajtott kiebrudalása váltott ki elítélő reakciókat.

Az utolsó csepp a pohárban a Transparency International kedden kiadott jelentése volt, amely szerint Magyarországon gyakorlatilag semmi sem változott, a korrupciós világranglistán elfoglalt 46. helyezésünk önmagáért beszél. A közlemény aktualitását adja az is, hogy az említett két rádió frekvenciáin éjféltől már más adja a zenét.

„Magyarországnak szüksége van a befektetésekre, mint egy falat kenyérre. A külföldi befektetők élénkítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak Magyarország fejlődéséhez” – hangoztatta a nagykövetek felhívására reagálva Szollár Domokos. A kormányszóvivő a válságkezelő kormány egyik legfontosabb feladatának a külföldi befektetői bizalom erősítését nevezte, s méltatta a Bajnai-kormány e téren elért sikereit.

Kiemelte: a a közleményben felvetett káros tendenciákat a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni. Ennek érdekében indította el a kabinet a több intézkedésből álló antikorrupciós csomagot. Emlékeztetett arra is, hogy az intézkedéscsomag fogadtatása igen kedvező volt, megnyerte többek között a Transparency International és a Freedom House szakértőinek tetszését is – írja az MTI.

Szollár végezetül bejelentette: Bajnai Gordon miniszterelnök jövő hét elejére konzultációra hívta a közleményt kiadó országok nagyköveteit, hogy személyes találkozó keretében tájékoztassa őket. A találkozón a kormányfő kifejezi majd a kormány elkötelezettségét a befektetési környezet minőségének megőrzésére és további javítására, és egyben kész lesz arra is, hogy meghallgassa a nagykövetek ezzel kapcsolatos javaslatait is.

A kamarák nem tudták

A Népszabadság megkereste a külföldi vállalatokat képviselő reprezentatív kamarákat is, ám, mint megtudtuk, a közlemény kiadásához közvetlenül nincsen közük. Az amerikai-magyar Amchamnél, lapunktól értesültek a kommünikéről, és azt nem is kívánták kommentálni. A német–magyar kereskedelmi és iparkamaránál pedig időt kértek, hogy tájékozódhassanak az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.