Egyszerűsített foglalkoztatás: nem volt osztatlan a siker

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat egyebek között a munkáltatók adminisztrációs terheinek csökkentését célozza a papíralapú adminisztrációnak a gyorsabb és naprakész ellenőrzést lehetővé tevő elektronikus bejelentési kötelezettséggel való felváltásával – mondta Simon Gábor szociális államtitkár tegnap az előterjesztés általános vitájában.

Az új rendszer tehermentesíti a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltaniuk a munkavállalói könyvet.

A Fidesz a javaslatot nem támogatja, az SZDSZ pedig csak érdemi módosításokkal tartja elfogadhatónak. Bernáth Ildikó (Fidesz) szerint a javaslat célja a feketegazdaság visszaszorítása lenne, de ennek ebben a formában nem felel meg. A terve zet nem szól arról, kik állhatnak egyszerűsített foglalkoztatási viszonyban, csak néhány korlátozó rendelkezést fogalmaz meg. Aggályosnak nevezte azt is, hogy természetes személy csak háztartási munkára vehet fel bárkit így. Ez szüretkor okozhat problémát – jelezte.

Velkey Gábor (SZDSZ) a célt, a gazdaság kifehérítését, fontosnak tartja. Az eszközök azonban jó irányba tett bátortalan lépéseknek tekinthetők, a javaslat elfogadásához érdemi módosításokra van szükség. Az előterjesztés legnagyobb hibájának a megfelelő érdekeltség hiányát nevezte. – Az lenne a legjobb, ha egységesen alacsony közterhek jellemeznék a foglalkoztatást – mondta.

Demendi László, az MSZP képviselője, közölte: az előterjesztés egyik előnye, hogy a növénytermesztést kiemelten kezeli, s rögzíti, mely ágazatokban ismeri el az idénymunkát.

Leveleki burgonyaföldön dolgozó napszámosok
Leveleki burgonyaföldön dolgozó napszámosok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.