Egy alapban az EMFESZ-es és a volt ÁPV-vezér

Az EMFESZ munkatársaként és ismeretlen tulajdonosának képviselőjeként megismert Gazda Tamás a jelek szerint 650 millió forinttal maga is beszáll egy uniós forrásból táplálkozó, kkv-k feltőkésítésére szánt programba. Az EMFESZ-nek Góczi István ügyvezető szerint ehhez semmi köze.

Adataink szerint több mint 600 millió forintot készül kockázatitőke-befektetőként elhelyezni a magyar piacon Gazda Tamás, aki az EMFESZ Kft. nagy port kavart „egydolláros” adásvétele kapcsán került reflektorfénybe. Emlékezetes: az EMFESZ-nél dolgozó Gazda Tamás írta alá a gáztársaság adásvételi szerződését vevőként, az ismeretlen svájci RosGas AG képviselőjeként. Az eladói oldalon felettese, Góczi István szignált, aki egy régebbi tulajdonosi felhatalmazás alapján – azonban a jelek szerint a tulajdonos konkrét tudta nélkül – érezte magát erre jogosultnak. Később kiderült, Gazda Tamás Gazda László MSZP-képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választási lista második helyezettjének a fia, Góczi pedig sűrűn egyeztet Veres János volt pénzügyminiszterrel, aki történetesen ugyanezen lista első helyén szerepel.

Az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában álló MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-hez tartozó Magyar Vállalkozásfinanszírozási (MVf ) Zrt. internetes oldaláról kiderül: nemrég eredményt hirdettek az uniós Jeremie-programban.

Ez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül alapvetően uniós pénzből hazai vállalkozások tőkeellátását célozza. Első körben olyan vállalkozások nyerhettek, amelyek betársulnak az uniós tőkéhez. Vagyis az unió a pénzek konkrét kihelyezését ehhez értő, saját pénzüket is kockáztató magánvállalkozásokra bízná. A Figyelő című hetilap – eme honlapon is idézett –több összeállításából kiderül: a nyolcból az egyik nyertes a Morando Zrt. A kockázatitőkealap-kezelő az uniótól 4,5 milliárdot nyer, amihez három magánbefektető egyenlő arányban összesen 2 milliárd forintot – vagyis egyenként mintegy 650 millió forintot –ad hozzá. Az idézett anyag szerint a magánbefektetők a Budapesti Kommunikációs Főiskola és számos egyéb befektetéséről ismert Mészáros László, a Fidesz-kormány alatt ÁPV-, később pedig Wallisvezérként feltűnt Gansperger Gyula, illetve az EMFESZ-es Gazda Tamás. A lapnak Csuhaj V. Imre MVf-elnök elmondta: a főleg agrárfókuszú, évi 22 százalékos hozamot ígérő alapnak gyógyászati és megújuló energiás kapcsolatai vannak, gödöllői és más egyetemi kötődéssel. Az EMFESZ itt külön nem került szóba.

Gazda Tamást az ügy kapcsán – az utóbbi időkhöz hasonlóan – ezúttal sem tudtuk elérni. Az EMFESZ ügyvezetője, Góczi István lapunknak leszögezte: az ügyhöz az EMFESZ-nek semmi köze. Igaz, az EMFESZ egyszer valóban utalt 30 millió dollárt a RosGasnak „szállítási előleg” címén, de azt vissza is kapta, mert végül a RosGason keresztül nem kaptak gázt. Góczi István tisztázatlan pénzátutalásokat csakis az előző tulajdonosuk, az ukrán Dmitrij Firtas alatt tapasztalt a cégnél, aminek ez év elején véget vetett. Az azóta is működő, számos ipari és lakossági ügyfelet ellátó gázcég Góczi szerint eladása pillanatában értéktelen volt, de a forgalmazáson elért bevételekből képesek fennmaradni.

Az EMFESZ központjában
Az EMFESZ központjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.