Postai mobilszolgáltatás

Már a héten elindítja virtuális mobiltelefon-szolgáltatását a Magyar Posta, méghozzá a Vodafone hálózatát használva. A Postafon reklámkampánya pénteken indul, s az első vásárlók a héten használhatják is a szolgáltatást.

A virtuális mobilszolgáltatás (Mobile Virtual Network Operator, MVNO) lényege, hogy a posta nem rendelkezik saját mobilhálózattal, hanem egyfajta "bérleti" konstrukcióban használja a Vodafone infrastruktúráját, s azt igénybe véve saját márkanéven nyújt telefonálási lehetőséget. Lapunknak egyik cég sem erősítette meg az információt, igaz, nem is cáfolták, csak annyit mondtak: pénteken adnak bővebb tájékoztatást a témában.

A két cég együttműködését napok óta rebesgették, míg tegnap az Index rátalált egy félkész, s később az internetről eltávolított weboldalra, amely azonban a kereső tárolt változatában megtekinthető volt, s kétséget kizáróan bizonyította: a Postafon hamarosan elindul.

Az MVNO-modell Európa más országaiban már bizonyított, igaz, több próbálkozás kudarccal végződött. A legismertebbek egyike az Egyesült Királyságban a Tescóé, s sokan gondolták, hogy az áruházlánc itthon is elindítja a szolgáltatást. Nem tette. Külföldön egyébként az Aldi is kínál telefonszolgáltatást. Korábban több cég próbált hasonló megállapodást kötni a szolgáltatókkal, többek között a Telekom4, amely a tavaly meghirdetett, majd eredménytelenül zárult mobiltenderen is elindult, az Externettel közösen. Eddig azonban egyetlen cég sem jutott el a megállapodásig.

Lapunk névtelenséget kérő forrásokból megtudta: egyelőre egy tarifacsomaggal és egy alaptudású készülékkel lehet majd igénybe venni a szolgáltatást. Az induló csomagot és a feltöltőkártyákat a postahivatalokban lehet megvásárolni, ám a tarifákról egyelőre nincsenek konkrét információk. Úgy tudjuk, a posta a vidéki, főleg idősebb ügyfelekre koncentrál, s csak alapszolgáltatást nyújt: azaz hanghívásokra és SMS-küldésre használhatók majd a Postafon-előfizetések. A telefonbeszélgetések percdíja a piacon lévő pre-paid tarifáknál valamivel olcsóbb, de harminc forint feletti lesz.

A Magyar Posta és a Vodafone együttműködése nem új keletű: az előbbi tagja volt annak a konzorciumnak, amely 1999. október 8-án aláírta a koncessziós szerződést a harmadik magyarországi mobiltelefon-szolgáltatásra. A részesedésüktől megváltak, ám 2003-ban a posta közbeszerzési eljárásban a Vodafone-t választotta mobilszolgáltatójául.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.