Oszkó a mezőny végén

Válságkezelő képességeik alapján állított fel rangsort az uniós pénzügyminiszterek között a Financial Times ((FT). A lap listáján Oszkó Pétert a 17. helyre sorolták.

A 17. helyre futott be Oszkó Péter az uniós pénzügyminiszterek teljesítménye alapján felállított idei listán. Mentségére szolgál a listát közlő lap szerint, hogy a külső körülmények mindannyiuk közül talán az ő munkáját nehezítették meg a legjobban az elmúlt 12 hónap során. Miután a nyolc legkisebb tagállam pénzügyminisztereit eleve nem minősítették, Oszkó csupán a görög és az ír kollégáját tudta maga mögé utasítani.

Politikai képességei szerint a pénzügyminiszter a 16. Besorolták az országokat is: Magyarország gazdasági teljesítményét tekintve a 11., hitelességi összevetésben viszont az utolsó helyre szorult - ezek is közrejátszottak Oszkó megítélésében. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy mozgástere meglehetősen korlátozott, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap, az EU és a Világbank által közösen nyújtott 20,3 milliárd eurós hitelcsomagnak köszönhetően az említett intézmények nagy beleszólást kapnak a fiskális politika irányvonalának megszabásában. Oszkónak a költségvetés konszolidációja érdekében tett erőfeszítései viszont osztatlan elismerést arattak.

A tankönyvekből megtanultakat sutba vágva a pénzügyminisztereknek gyakran improvizálnuk kellett, hogy az utóbbi 80 év legmélyebb gazdasági-pénzügyi válságából kivezessék országukat, sokszor közös erőfeszítéssel, összehangolt fellépéssel. És ebben a legegyenletesebb, kiegyensúlyozott formát Christine Lagarde francia pénzügyminiszter asszony hozta a szakértők szerint.

"Mosolyogj akkor is, amikor fogcsikorgatva küzdesz" - ezt az utasítást kapta edzőjétől tiniként Lagarde, az egykori szinkronúszó, aki a mostani válság közepette is megfogadta a tanácsot. A legfejlettebb országok (G7) első női pénzügyminisztere azután is kitartott elképzelései mellett, amikor tavaly, nyolc hónapi munka után, állítólag elvesztette Nicolas Sarkozy elnök bizalmát. A válság kezelésében keménykezű és határozott volt, teljesítményét immár újfent magasra értékelik szakmai körökben. Olyannyira, hogy neve miniszterelnök-esélyesként is felmerült.

Lagarde-ot a francia gazdaság is nagyban segítette, amely stabilitása és kiegyensúlyozottsága miatt a legellenállóbbak közé tartozik. Sem ingatlanpiaci buborékkal, sem drasztikus exportvisszaeséssel nem kellett szembesülniük a franciáknak, erős közszolgáltató szektoruk van, s a bankmentő, válságkezelő intézkedéseket is az elsők között hozták meg.

A legjobb uniós pénzügyminiszterek 2009-ben

Forrás: Financial Times

1. Christine Lagarde (Franciaország)
2. Peer Steinbrück (Németország)
3. Didier Reynders (Belgium)
4. Anders Borg (Svédország)
5. Giulio Tremonti (Olaszország)
6. Josef Pröll (Ausztria)
7. Alistair Darling (Egyesült Királyság)
Jacek Rostowski (Lengyelország)
9. Claus Hjort Frederiksen (Dánia)
10. Wouter Bos (Hollandia)

Oszkó Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.