Nem távoznak az állateledel-gyártók

Magyarország több európai háziállat-tartási statisztikát is vezet. Nálunk tartják a legtöbb kutyát, de a lakosság számát tekintve is előkelő helyen állunk az 1,2 millió ebbel és az 1,8 millió macskával. Ellátásukat viszont kisebb mértékben bízzák az eledelgyártók termékeire, mint Európa más, gazdagabb országaiban. Ott a táplálék 40-80 százaléka jön le az állateleség-gyártók futószalagjairól, Magyarországon csak 20-30 százaléka.

A magyar piac ugyan az elmúlt években 25 százalékkal bővült, de még mindig csak évente 30 milliárd forint a forgalom. Pedig komoly piaci súlyuk van az itt működő gyártóknak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) elemzése szerint az elmúlt másfél évtizedben, 45 milliárd forintos beruházással, regionális állateledel-gyártó bázis alakult ki. A Mars, a Nestlé és a Pet Hungária gyáraival évi 300 millió dollárt meghaladó értékű, közel háromszázezer tonnás szállítással Európa 5., a világ 8. állateledel-exportőrévé vált Magyarország. És még sokáig meg is őrizheti pozícióját: egy tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a multinacionális gyártók hosszabb távra terveznek magyarországi gyáraikkal. Azzal együtt is, hogy a Magyar Állateledel Egyesüléshez tartozó vállalatok árbevétel-arányos nyeresége 2008 előtt még elérte átlagosan az 5 százalékot, tavaly azonban már csak 1,2 százalékot tett ki. Mayer Zsolt, az egyesülés kommunikációért felelős megbízottja szerint idén minimális növekedésre számít az egyesülés - a teljes forgalom 95 százalékát adó - hét tagvállalata.

Magyarországon a nyugat-európai árak töredékéért lehet fajtatiszta kiskutyákat vásárolni. Nem meglepő hát, hogy jól jövedelmez a kutyaexport. Az olasz sajtó rendszeresen beszámol a Kelet-Európából és Magyarországról illegálisan vagy hamis papírokkal érkező kisállatokról. Az olasz ebtenyésztő szervezetek gyakran kifogásolják, hogy a magyar tenyésztők jóval az olaszországi piaci árak alatt értékesítik az állatokat, más, térségbeli tenyésztőknél olcsóbban. Egy olasz sajtóhír szerint a közelmúltban az olasz csendőrség két magyar eladót és egy olasz vevőt kapott rajta egy parkolóban adásvétel közben. A két magyar férfi 22, egy hónaposnál fiatalabb kutya- és négy perzsamacskakölyköt akart eladni. (Olaszországban három hónaposnál fiatalabb kutyát, macskát tilos az anyjától elválasztva eladni.) Az apró állatokat étlen-szomjan egy kis furgonban tartották. Az olasz vevő hétezer eurót fizetett volna, majd illegálisan, mintegy 20 ezer euróért akarta továbbadni az állatokat. A három férfit feljelentették, a vevő teherautóját elkobozták, az állatokat egy állatmenhelyre bízták.
Az olasz hatóságok szerint nem kizárt, hogy az állatkölykök illegális kereskedelme ennél sokkal kiterjedtebb. Megrendelésre is importálnak titokban kutyát, macskát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.