Szalmonellacsata az ólakban

Megbuktak a baromfi-feldolgozók a fővárosi szalmonella-vizsgán. Egy új gyorsteszt bemutatóján hét termék bizonyult fertőzöttnek. A magyar baromfiágazatnak egy éve maradt arra, hogy mentesítse az állatállományt a szalmon-ellától.

Alig több mint egy évük van a hazai baromfitartóknak, hogy alaposan kipucolják óljaikat. Ez jelenti ugyanis a szárnyasokról emberre terjedő, hasmenéses tüneteket okozó szalmonella felszámolásának alapját. Az Európai Bizottság megelégelte, hogy a tagállamokban évente 170 ezren betegedjenek meg a fertőzés miatt, ezért megtiltották, hogy 2010. december 12-e után szalmonella- baktériummal fertőzött csirkehúst hozzanak forgalomba. Más szárnyasokra a tilalom két év múlva, 2012-ben lép hatályba.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az unió más államaihoz képest Magyarország késésben van a mentesítéssel. A legtöbb országban a baromfiállomány 5-25 százaléka fertőzött, nálunk ez az arány 70 százalék körül van. A súlyosabb megbetegedésért felelős két baktérium részesedése azonban csak néhány százalékos.

A szárnyastartók tovább nem halogathatják a mentesítési kampány megkezdését, különben teljesen kiszorulnak a belföldi és az uniós piacról. A hazai mentesítési gyakorlatban áttörést jelentett egy gyorsteszt kifejlesztése: nem kell egy hetet várni ahhoz, hogy pontos képet kapjanak egy állomány egészségügyi állapotáról. Bárány László szerint ezzel hatékonnyá tehetik a programot. Most ugyanis a fő gondot az jelenti, hogy ha például egy éppen kiürült baromfiólból szednek mintát, már ott van az új naposcsibe-állomány, mire az eredmény a laboratóriumból visszaér. Így az egészségesen érkezett állomány is megfertőződhet a pozitív eredményt mutató ólban.

A Diagon Kft. által kifejlesztett gyorsteszt azonnali választ ad. A teszt hétfőn vizsgázott. A bemutató részeként tíz fővárosi üzletben, piacon találomra vásároltak különböző csirketermékeket. A teszt néhány perc alatt kimutatta, hogy hét termék valamilyen szalmonellabaktériummal fertőzött: közülük kettő a súlyosabb betegség okozója.

Egy átlagos konyhában a rutinos háziasszony viszonylag könynyen elbánik a baktériummal, ha tudja, hogy a kórokozó néhány percig tartó, 70 fokos meleget már nem él túl. Ezért a bajt leggyakrabban a hőkezelés nélkül előállított tojásos ételek okozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.