Válságálló az OTP-profit

A nyereségét elnézve megérdemelten söpörte be idén Az év bankja és A válságot legjobban kezelő bank címeket az OTP. A bankcsoport az első háromnegyed évet 130 milliárd forint adózott nyereséggel zárta, amely kevesebb mint a fele a tavalyi azonos időszakban elért csaknem 302 milliárdnak, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy utóbbiból több mint 121 milliárdot a Garancia eladása hozott a konyhára, már szebb a kép.

A bank szerint az adatok alapján elérhető a kitűzött cél, és meglehet az éves nyereségnek betervezett 150 milliárd - bár a portfólió minőségének alakulása még közbeszólhat. Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint a bank vezetése nem törekszik a rövid távú nyereség maximalizálására, a stabilitás és a biztonságos működés az alapvető, ez a szempont határozza majd meg a céltartalékolás mértékét.

Az óvatosság érthető, hiszen tovább romlott a hitelportfólió minősége. A kilencven napon túli késedelmes hitelek aránya csoportszinten 8,9 százalékra nőtt az előző negyedévi 7,4-ről. Egy éve még 3,9 százalék volt a nem fizetők aránya. (H. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.