Felszámolás előtt a Ganz Acél

Felszámolhatják a Ganz Acélt. A Megyeri híd építésében közreműködő társaság ugyan hitelezői több mint háromnegyedét kifizette, néhány alvállalkozójával azonban nem jutott egyezségre. Felszámolóját a bíróság kijelölte.

Végleg lehúzhatja a rolót a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek (Ganz Acél) Zrt. A nyár végén még úgy látszott, a társaság képes lesz megállapodni hitelezőivel tartozásai rendezéséről, és a 130 éves cég nem felszámolással, hanem végelszámolással szűnhet meg. A tárgyalásokra hivatkozva az egymás után napvilágot látott nem jogerős felszámolási határozatokat igazgatósága rendre meg is fellebbezte. Ennek azonban vége, a teljes körű hitelezői egyezség hiányában a vezetés reorganizációs terve megbukott. Próbáltunk utánajárni, a felszámoló mit talál majd a társaság kasszájában.

A Ganz Acél felszámolását a bíróság a közelmúltban a Mátraholding Zrt.-re bízta. Az elmúlt egy évben már éppen tizennyolcadszor. Kijelölése még most sem jogerős. Az erről szóló végzés egyelőre nem jelent meg a Cégközlönyben. Azt azonban lehet tudni, hogy a felszámoló ügyfele hitelezőinek háromnegyedével feltehetőleg nem találkozik majd. Több mint 130 alvállalkozóval ugyanis a társaság az elmúlt hónapokban egyezséget kötött és elszámolt: követelésük negyven százalékát készpénzben, valamint gépek és alapanyagok formájában megkapták. Ehhez az eszközöket bejegyzett igazságügyi szakértővel áraztatták be.

A gondot azoknak a hitelezőknek a kifizetése jelentheti, akikkel a Ganz Acél nem tudott megállapodni. Ezek az alvállalkozók ugyanis eddig nem fogadták el, hogy követeléseiknek csupán egy részéhez juthatnak hozzá. Ehelyett többségük a teljes tartozás és kamatai megtérítését követelte. Ezt azonban a Ganz Acél éppenúgy nem tudta teljesíteni, mint ahogy ilyen mértékű kifizetésre a felszámolónak sem lesz lehetősége.

Az előzetes becslések szerint a Ganz Acél még pénzükre váró hitelezői a már kifizetett alvállalkozókhoz hasonlóan valószínűleg követelésük mintegy negyven százalékát kapják majd meg. Igaz, csak a hosszadalmas felszámolási eljárás során. Papírforma szerint azonban a legnagyobb összegű pénzügyi veszteséget a cégüket egy ideig tagi hitelekkel életben tartó tulajdonosoknak kell majd elkönyvelniük.

A tulajdonosok úgy számolnak: a felszámolásra váró Ganz Acél a hitelezőkkel kötött megállapodások révén sokat lefaragott tartozásaiból. A néhány hónapja még 1,8 milliárd forintot meghaladó adósságot görgető cégnek jelenleg mintegy félmilliárd forint külső tartozása van. Dolgozóit a társaság kifizette, és adótartozása sincs. Vevőállománya, alapanyagainak értéke a kaszszában lévő készpénzzel együtt könyv szerint hozzávetőleg 800 millió forint. A kérdés csak az, hogy ebből reálisan mennyit lehet majd a hitelezők kifizetésébe bevonni. Külföldi partnereivel - a Hochtieffel és az Eiffellel - szemben nyilvántartott több millió eurós követelésének behajtása ugyanakkor a felszámolóra vár.

Miközben az alvállalkozók valószínűleg legalább pénzük egy részének kifizetésére számíthatnak, a felszámoló kielégítési listájának végén álló tulajdonosok előreláthatólag semmit sem kapnak. A Hídtecnika és a Vegyépszer közösen egymilliárd forint tagi hitellel járult hozzá a Ganz Acél működtetéséhez. Ennek az öszszegnek vagy legalább egy részének visszafizetésére azonban aligha lesz fedezet.

Pénzükért demonstráló alvállalkozók 2009 januárjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.