Húsz százalék fizetésemelésért lelépünk

A (még) dolgozók héttizede büszke jelenlegi munkahelyére. Tízből nyolcan kötődnek munkatársaikhoz. Ugyanakkor a lojalitást a munkavállalók felénél felülírná, ha máshonnan húsz százalékkal jobb anyagi ajánlat érkezne - derült ki a Szonda Ipsos október végi közvélemény-kutatásából.

A munkavállalók 72 százaléka erőteljesen azonosul cégével, elmondásuk szerint büszkélkedni is szoktak ezzel. Tegyük hozzá: a munkanélküliségtől való félelem megszépítheti a körülményeket, elfogadóbbá teheti az embereket vállalatuk iránt. Az aktív dolgozók 34 százaléka szorosan kötődik munkatársaihoz, s további 54 százalékuknak sem közömbös, kikkel tölt együtt napi 8-10 órát. Mindössze a válaszadók 12 százaléka állította azt, hogy kollégáival csak a munka köti össze, azon kívül különösebb érdeklődést nem mutatnak egymás iránt.

Leginkább a diplomások, a szellemi munkát végzők valamint a nyugdíjas éveik előtt állók lojálisak a munkahelyükhöz, és főképp ők érzik közösségnek a kollektívát.

Bármennyire is elkötelezettek az emberek munkahelyük és kollégáik iránt, ha máshol magasabb fizetést ajánlanának, sokan mérlegelnék távozás lehetőségét. A jelenleginél tíz százalékkal nagyobb bér ígérete a többségnek nem elég vonzó, de 32 százaléknyian ennyiért is odébb állnának. A szándék főképpen az életkor függvénye: minél fiatalabb valaki annál valószínűbb, hogy tíz százalékkal több pénzzel elcsábítható munkahelyéről. A húszas éveikben járók négytizedét már ekkora összeg is továbblépésre sarkallja, viszont az 50 év felettieknél jóval kevesebben, 18 százaléknyian hagynák ott mostani állásukat ennyiért.

A lojalitás és a vonzóbb fizetés versengésében a fordulópontot a 20 százalékkal nagyobb bérajánlat jelenti. Az Ipsos adatai szerint az emberek 52 százaléka elhagyná jelenlegi munkahelyét, s átszerződne oda, ahol ennyivel több lenne a fizetése. Még a cégükhöz, kollégáikhoz nagyon erősen kötődő dolgozók közül is minden negyedik meginogna ekkora pénz hallatán. Ha egy fiatal ember fizetése nettó 120 ezer forint, a 20 százalékos többletpénz több mint 20 ezer forintot jelent havonta. Azt, aki ennyiért odébbáll, Závecz Tibor véleménykutatási igazgató szerint a józan megfontolás vezérli, bármennyire lojális a cégéhez. Különösen most, a válság időszakában.

Kérdés, mernek-e váltani a magyarok, vagy inkább kitartanak a süllyedő hajón, ki tudja, miben reménykedve? Závecz Tibor úgy véli, van, amiben tudunk váltani akár még anyagi veszteségek árán is - elég csak a válások magas számára gondolni. Ezen kívül, ha egy költség-haszon számítás eredménye nyereség, akkor más területen is. Természetes, hogy anyagi előny reményében nemcsak biztosítót vagy bankot vált az ember, hanem munkahelyet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.