Casting Pécsett

Új főszereplővel bővült a pécsi vízközmű körüli perpatvar, pedig a CIB Bank bizonyosan nem vágyott többre ebben a színjátékban, mint a sokadik alabárdos szerepére.

Talán el is kerülhette volna a reflektorfényt, de úgy szövődött a darab dramaturgiája, hogy mindkét súlyos karakterrel, a francia Suez érdekeltségébe tartozó Pécsi Vízmű Kft.-vel (PV) és a fideszes vezetésű önkormányzat akaratát megtestesíteni hivatott Tettye Forrásház (TF) Zrt.-vel is íródott számára egy-egy kulcsjelenet. A dráma szövevényes: a pécsi városvezetés többségi részt birtokol a PV-ben is, mellette a Suez csak kisebbségi tulajdonos.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy ezt a történetet társszerzőként maga a bank jegyzi. Akkor avanzsált forgatókönyvíróvá, amikor a PV-hez kihelyezett hitelének kivásárlására adott kölcsön a Tettye Forrásháznak - azaz az ellenérdekelt félnek. A hírek szerint ráadásul a bank ajánlkozott fel a Tettyének.

Üzleti logikával persze magyarázható a CIB döntése. Látva a Páva Zsolt polgármester vezette helyhatóság elszántságát a vízszolgáltatás visszaszerzésére, nyilván megfordult a bank vezetőinek a fejében, hogy elúszhat a PV-hez kihelyezett pénz, ha ellehetetlenül a cég. Ahogy a dolgok állnak, meg is van az oka az aggodalomra a pénzintézetnek: a PV, ahogy neve is mutatja, egyfajta szolgáltatásra gründolt vállalkozás. Addig van pénz, amíg a fogyasztók neki fizetik a vízhasználat utáni közműdíjat. Ebből lehet működtetni a céget - és ebből lehet törleszteni a hitelt. Ha elvesztik a szolgáltatói jogot, bajosan lehet rendezni a tartozást. Jelen állás szerint ez a jog veszni látszik, vagyis bizonytalanná vált a cég pénzügyi helyzete.

A vita azonban még korántsem zárult le, sőt a java most kezdődik. Újabb szereplők bukkannak fel a színpadon, akik pár jelenet után biztosan meghatározó alakjaivá válnak ennek a történetnek: előlépnek a függöny mögül a jogászok. A vélhetően elinduló perek végén pedig milliárdok cserélhetnek gazdát, ha a bíró a franciák érdekkörébe tartozó vállalatnak ad igazat. Ha... A CIB viszont - mint a bankok általában - bizonytalanra nem alapozza üzleteit. Befektetőik, betéteseik érdekében gondoskodnia kell a hitelek megtérüléséről. Ezt kívánja meg az üzletpolitika.

Ott motoszkál azonban a fejekben, hogy talán más természetű politikai érdekek is szerepet kaphattak a döntés meghozatalakor. Az új pécsi polgármester eddigi ténykedése ízelítőt adott abból, hogyan néz ki a Fidesz szerint a helyi polgárok érdekeinek hatékony képviselete. Ha úgy tartják célravezetőnek, faltörő kosként rohannak neki a közműszolgáltatónak, nem sajnálva pénzt, paripát, fegyvert. Ennek az üzenetét aztán vagy megértik az országban működő vállalatok, vagy nem. A gyors felfogásúak akár juthatnak olyan következtetésre is, hogy ha színre akarnak lépni egy másik, jövő tavasztól írandó darabban, érdemes már most emlékezeteset alakítaniuk. Így majd a következő casting, azaz szereposztás, során nem teljesen ismeretlenként kell megküzdeniük a szerepekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.