Tőzsdére tart Járai

Mozgalmas év előtt áll a CIG biztosító. A társaság hamarosan tőkét emel, januárban nevet vált, legkésőbb jövő év végéig pedig bevezeti részvényeit a tőzsdére.

A tervek szerint jövő év végéig nyilvános részvénytársasággá alakul és bevezeti papírjait a Budapesti Értéktőzsdére a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. - jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Járai Zsigmond, a társaság felügyelőbizottságának elnöke. A volt jegybankelnök szerint ha a piaci feltételek kedvezőek lesznek, akár már tavasszal meglehet a nyilvános részvénykibocsátás, melynek keretében 30-40 millió euró értékben szeretne a cég friss tőkét bevonni.

Járai Zsigmond egy korábbi tájékoztatón

A CIG elsősorban a magyar befektetőket kívánja megcélozni: az új részvényekből első körben magyar magánszemélyek, ezt követően hazai intézményi befektetők vásárolhatnának, s csak ezt követően jöhetnek a külföldi érdeklődők. Az elsők között, húszszázalékos kedvezménnyel vehet majd részvényt az a mintegy hétezer CIG-ügyfél, aki legalább 400 ezer forint értékben kötött életbiztosítást.

A társaság szerdai rendkívüli közgyűlése a tőzsdei bevezetés mellett döntött egy zártkörű tőkeemelésről is. A CIG tízmillió euró értékben új részvényeket bocsát ki, melyeket a jelenlegi tulajdonosok, illetve az általuk ajánlott befektetők jegyezhetnek le. Az új papírok árának hetven százalékát december közepéig, a maradékot jövő február végéig kell befizetni. A tőkeemelésből és a jövő évi tőzsdei bevezetésből befolyó öszszeg két-három évre biztosítja a CIG működéséhez, illetve a tervezett terjeszkedéshez szükséges forrásokat. (Utóbbi a nemrég elstartolt román leány bővítését, valamint a bolgár érdekeltség egy éven belül tervezett beindítását jelenti.) Ezt követően, a jelenlegi elképzelések szerint három év múlva már egy nagyobb, százmillió eurós nyilvános részvénykibocsátás következhet - mondta Járai.

A tulajdonosok döntöttek a CIG nevének megváltoztatásáról is. A társaság januártól CIG Pannónia Életbiztosítóként működik tovább. A közgyűlés személyi kérdésekben is határozott. Jövő év elejétől szétválik az elnöki és a vezérigazgatói poszt: a biztosító első embere, Horváth Béla az igazgatóság elnökeként dolgozik tovább, míg a társaság irányítását vezérigazgatóként Gaál Csaba, jelenlegi termékfejlesztési igazgató veszi át. Kibővült a felügyelőbizottság is: alelnökként bekerült a testületbe Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere, aki maga is tulajdonos a biztosítóban, illetve tagja lett a grémiumnak Vizi Attila, a szintén társalapító Vizi E. Szilveszter, az Akadémia korábbi elnökének fia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.