Kámforrá vált adósok

Büntetőügyekkel terhelt fellelhetetlen cégeket is találni az APEH legfrissebb adóslistájának élbolyában. Egyikük az uniós áfacsalásokban gyakran érintett számítástechnikai termékekkel foglalkozik.

Egyetlen cégvezető sem lenne büszke azokra a gazdálkodási adatokra, amelyek a KPHS Építőipari Kft. cégbírósági adatlapján éktelenkednek. Az 5,3 milliárd forintos adótartozásával az ország legnagyobb hátralékával rendelkező cég vezeti az APEH legfrissebb adóslistáját. A KPHS 2,96 milliárd forint adóhiányt és 2,35 milliárd forint - az előbbiekből fakadó - jogkövetkezményt (adóbírságot, késedelmi pótlékot) halmozott föl.

Forgalomból kivont monitorok - A második helyezett cég számítástechnikai termékek forgalmazásával foglalkozott

Ezt rövid idő alatt sikerült összehozniuk: az építőipari céget 2005 decemberében hozták létre mindössze hárommillió forint jegyzett tőkével. (Igaz, ez utóbbi a társaság méretéről sokat nem árul el.) Aligha lehetett okuk panaszra az indulás után, miután 2006-ban - az utolsó leadott mérlegbeszámoló szerint - 14,87 milliárd forint árbevételt hoztak össze. Ennél jóval szerényebb, 17,85 millió forint mérleg szerinti eredményt tudtak elérni, ugyanis horribilis költséggel működött a cég: az anyagjellegű ráfordítások lényegében elvitték a bevételt.

A KPHS adószámát már jó ideje felfüggesztette az APEH, miután a postacímén elérhetetlen volt a vállalkozás. A nyilvántartott budapesti székhelyen próbáltuk utolérni a cégvezetőket, de már az figyelmeztető jel volt, hogy a Magyar Telecom tudakozójában ezen a címen nem szerepelt ilyen néven előfizető. Azért tettünk egy próbát, ám a KPHS-ről senki sem tudott információkkal szolgálni.

A vállalkozás eddigi nem túl dicsőséges történetébe egy tulajdonosváltás belefért: jelenleg két budapesti lakos, Ardai Zoltán és felesége jegyzi a céget. A cégbírósági adatok szerint Ardai Zoltánnak egy tanácsadó cége is van, ám az sem adhat okot túl sok örömre a tulajdonosoknak, miután a cégbírósági bejegyzésekből arra lehet következtetni, hogy ez a vállalkozás végelszámolás alatt áll.

Az adóslista második helyén a felszámolás alatt álló Beckham Kft. áll. A 2000 januárjában létrehozott társaság összesen 4,4 milliárd forint adóhiányt hozott össze. A vállalkozásnak korábban akadtak szebb napjai is, hiszen 2006-ban még 7,7, egy évre rá pedig 4,07 milliárd forintos forgalom szerepelt a leadott mérlegében. Tavaly viszont már nem volt miről számot adnia, akkorra a régió országaiban számítástechnikai eszközök kereskedelmével foglalkozó vállalkozás lényegében bedőlt. A cég korábbi tulajdonosait nem sikerült elérni, ám a felszámolását végző BIS Zrt.-t igen.

A felszámolóbiztos részleteket nem árult el a Beckham Kft. viselt dolgairól, csupán annyit mondott, a cég ügyeinek egy része már büntetőjogi szakaszban van. Azt már az adóhivatal statisztikáit böngészve tesszük hozzá, hogy az uniós országokat behálózó áfacsalások jó része épp azt a termékkört érinti, amivel a Beckham foglalkozott.

Szintén büntetőjogi ügybe keveredett a harmadik legnagyobb tartozást felhalmozó Global Impex 2005 Kft. A cégbírósági bejegyzések szerint a Fővárosi Főügyészség már tett büntetőjogi intézkedéseket a társaságot érintően. Hogy ezek mit takarnak, azt a tulajdonos Joó Balázstól és Yehuda Cohentől szerettük volna megtudni, de a cég székhelyének megadott irodaházból már egy éve elköltöztek, a mostani bérlők pedig nem tudják, hogy hová. Mindenesetre a vállalkozás 2006-ban - ennél frissebb mérleg esetükben sem akadt a cégbíróságon - 15,9 milliárd forintos forgalmat ért el. Joó Balázs nevén egyébként szerepel még vállalat, többi között a Global Impex Holding is, amely ellen ugyancsak indított végrehajtási eljárást az APEH, még tavaly októberben.

Adóslista (milliárd forint)

Forrás: APEH

Cég Tartozás
KPHS Kft. 5,3
Beckham Kft. (felszámolás alatt) 4,4
Global Impex 2005 Kft. 4,3
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.