Egymillió autós válthat kötelezőt

A jelek szerint elérik céljukat a biztosítók: az idei kötelezőkampányban sikerül minden korábbinál több autóst megmozgatniuk. Az internetes portálokon szerda reggelig mintegy hétszázezer díjszámítást végeztek az ügyfelek, ami a tavaly ilyenkor mért forgalomnak több mint duplája - derül ki a Biztosítás.hu összesítéséből. Az online alkusz szerint várhatóan megdől a tavalyi 700 ezres csúcs, a biztosítót váltók száma az idén 800 ezer és egymillió között lehet.

A már megkötött új gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja 25 ezer forint, a váltás mellett döntő autósok jellemzően 16 ezer forintot spóroltak. Az áresés eredményeként a biztosítók kötelezőből származó díjbevétele jövőre akár 15 milliárd forinttal is csökkenhet, ami a jelenlegi 140 milliárdhoz képest jelentős visszaesés.

A felmérések szerint a váltáson gondolkodó ügyfelek többsége valamelyik internetes portál kalkulátorán számítja ki jövő évi tarifáját. Bár ez valóban hatalmas segítség az érintett tizennégy biztosító egyébként igen nehezen áttekinthető díjszabásának összevetésében, jó, ha tudjuk: ezek a rendszerek sem tartalmaznak minden kedvezményt, kapcsolódó akciót és szolgáltatást. Hiába keresnénk például a kínálatban az Union vasárnap délután elindult új weboldalát - pedig az ezen keresztül kötő autósok alapból 25 százalékos kedvezményt kapnak -, s ugyanez a helyzet a K & H hasonló kezdeményezésével is.

Ha nem is közvetlenül a kötelező díjából, de jelentős spórolást eredményezhetnek az olyan együttkötési akciók, mint például az AegonDirekté, amely most egy forintért kínál lakásbiztosítást. Az ár mellett az olyan pluszszolgáltatások is fontosak lehetnek, mint a Groupama Garancia kötelező mellé adott ingyenes asszisztencia szolgáltatása és közlekedésibaleset-biztosítása.

A szerdai Autóbiztosítás mellékletünkben megjelent Amikor a zöld kártya az adu című cikkünkben tévesen állítottuk, hogy Oroszország nem tagja a nemzetközi rendszernek. Január óta Oroszország is tagja a zöldkártya-megállapodásnak, így az odautazó autósoknak már nem kell a határon külön kötelező biztosítást kötniük.

Kárrendezés - Sokat nyerhet az autós, ha körültekintően választja ki biztosítóját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.