Év végén tetőzik a csődhullám

Csökkenő forgalom, növekvő kintlevőségek miatt aggódnak a hazai vállalatvezetők, akik a felszámolási hullám tetőzését a következő hónapokra, a lassú kilábalás kezdetét pedig jó esetben a jövő év második felére várják.

Pesszimizmus uralkodik a hazai vállalatvezetők körében: úgy látják, késik a gazdasági növekedés beindulása, arra leghamarabb 2010 második felében kerülhet sor. A Coface hitelbiztosító felmérésében részt vett több száz menedzser 42 százaléka osztja ezt az álláspontot. Negyven százalék azok aránya, akik a képlékeny helyzetben még jóslásokba sem hajlandók bocsátkozni.

Dercze Zoltán, a Coface országigazgatója szerint a jövő nyári változást a média sulykolja, s feltehetően a cégvezetők is a könnyebb ellenállás irányába mennek, amikor erre szavaznak. A megrendelések alapján ugyanis jó fél évre lehet biztonsággal előre tekinteni, ami viszont arról tanúskodik, hogy a vezetők előtt teljesen homályos, mikor fordul jobbra a helyzet.

A kilábalási stratégiákban első helyen szerepel az új piacok felkutatása, ezt követi a kintlevőségek behajtásának felgyorsítása, valamint a finanszírozási struktúra átalakítása. Utóbbinak lényeges - az általános körbetartozást erősítő - eleme, hogy a csökkenő banki finanszírozás következtében a cégek a beszállítói kifizetések csúsztatásával próbálnak időt és életet nyerni. Mindez odavezetett, hogy 2009 első háromnegyed évében a felszámolási eljárások száma 30 százalék feletti mértékben nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

A vizsgált hónapokban a cégek 58 százalékánál nőtt a lejárt kintlevőség állománya, az adósok ellen pedig sorozatban nyújtották be a felszámolási kérelmeket. Eközben az 50 millió feletti kintlevőséget maguk előtt görgető cégek aránya az év eleji 34-ről 41 százalékra nőtt. Megdöbbentően magas, 79 százalék a lejárt követelésük után rendszeresen futó cégek aránya. Épp ezért döntő fontosságú, hogy a számla lejártát követő két-három héten belül be tudják szedni a tartozást, a Coface szerint ugyanis ennek elteltével drasztikusan csökken az esély a behajtásra.

A csődhullám az év végén, 2010 elején tetőzik - jósolja Dercze Zoltán, hozzátéve, hogy az alultőkésített, életképtelen, mikroszkopikus vállalkozások eltűnése nem feltétlenül baj, ez a tisztulási folyamat természetes velejárója. Magyarországon túl sok a cég a piac méretéhez képest - indokolta álláspontját az igazgató, példaként említve az átláthatalan építőipart: az ágazatból tízszer annyi cég próbál megélni, mint Ausztriában.

Az árbevétel csökkenése a válság egyik legszembeötlőbb velejárója. A megkérdezettek 42 százalékának több mint tizedével esett vissza a forgalma, 18 százalékuk számolt be 5 és 10 százalék közötti kiesésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.