Csányi Sándor bekebelezte a Herzet is

A Bonafarm-csoport, az OTP Bank első emberének élelmiszer-ipari portfóliójába kerülnek a Herz Szalámigyár eszközei, miután a felszámolás sorsára jutott cégért az érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm Zrt. tette a legkedvezőbb ajánlatot. Igaz, az ügyletre még a Gazdasági Versenyhivatalnak is rá kell bólintania.

Csányi Sándor befektetőcége, a Bonitás 2002 Zrt. által szeptember végén alapított Bonafarm Zrt. - az érdekeltségi körébe tartozó élelmiszergazdasági csoport stratégia kialakításáért, a szinergiák kihasználásáért és a közös feladatok ellátásáért felelős cég - veheti meg a felszámolás sorsára jutott Herz Szalámigyárt Zrt. eszközeit - értesült a Népszabadság. Mint korábban megírtuk, a patinás múltú élelmiszer-ipari társaság vagyonelemeit október elején hirdette meg a felszámoló Mátraholding. A vállalat kikiáltási ára 3,5 milliárd forint volt, ebből a védjegyek, szabadalmak 1,7 milliárdot, az ingatlanok 1,43 milliárdot, a gépek és a berendezések 320 milliót tettek ki.

Pinka György felszámolóbiztos a konkrét árat nem kívánta elárulni, annyit azonban megjegyzett, az az elvárt szintnek megfelelő. Összességében a Bonafarm Zrt. adta a legjobb ajánlatot, ráadásul egyben veszik meg a nagy múltú társaság eszközeit. Más pályázókról nem tett említést, lapunk azonban úgy tudja, hogy még egy vevőjelölt akadt: az elmúlt években itthon igencsak jelentékeny húsipari vállalatcsoportot felépítő szlovák Penta.

A Bonafarmmal a szerződéseket 2-3 héten belül írják alá. Ezzel azonban még nem ér véget az értékesítési folyamat, miután az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. Ha az adásvételt végül a GVH is szentesíti, akkor hosszú idő után ismét egy érdekeltségen belülre kerül a hazai élelmiszerpiac két legismertebb szalámimárkája, a Herz és a Pick.

A Herz az évek óta görgetett hatalmas hitelállománya miatt jutott nehéz helyzetbe, ami ráadásul nem is a tartósan veszteséges működés következménye volt. Tavaly például 7,1 milliárd forint, 2007-ben 8,8 milliárd forint árbevételt produkált a vállalat, akkor az üzemi eredmény meghaladta a 107 millió forintot. Nagy Endre, a vállalat vezérigazgatója lapunkat korábban úgy tájékoztatta, hogy a hitelállományt a Herz öt éve, a többszöri tulajdonosváltásokat követően örökölte. Ez a teher ráadásul akkor jóval nagyobb volt, mint a felszámolás idén nyár elejei megindulásakor: mindent egybevéve közel ötmilliárd forintra rúgott. Az elmúlt években sikerült faragni belőle, a hosszú távú kölcsönökből például több mint egymilliárd forintot.

Azonban beütött a hitelválság, s a bankok rendkívül szigorú hitelezési és vállalatfinanszírozási politikára váltottak. A cég megmentése érdekében a megbeszélések a hitelek átütemezéséről, a futamidő meghosszabbításáról már tavaly szeptember óta folytak a vállalat banki finanszírozójával, a CIB Bankkal, ám a tárgyalások nem hoztak eredményt. Eközben viszont akadt egy beszállító, aki megunta a kifizetetlen számlájára való várakozást, és elindította a felszámolási eljárást a Herz ellen. - Ha a krízis nem söpört volna végig a gazdaságon, akkor már régen megoldás születhetett volna a társaság finanszírozására - állította még a felszámolás megindulása előtt a vezérigazgató.

A Herz Szalámigyár jelenleg áll, immár az egy hónapja még működő márkaboltja sincs nyitva. (Már csupán néhány alkalmazott van a gyárban, ők az állagfenntartást végzik.) Ezzel együtt a Bonafarm-csoport biztosan piachoz jut. A megrendelők, kereskedelmi láncok ugyanis a történtek ellenére keresik a szalámigyár termékeit. Különösen azok után, hogy tavaszszal felvették a védett földrajzi jelzésű termékek szűk körű európai uniós listájára a Budapesti téliszalámi megnevezést - itthon közismertebb nevén a Herz szalámit. A listán egyébként összesen mintegy 800 tradicionális áru szerepel. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését pedig más nem használhatja.

Újabb húsipari cég kerül Csányi Sándor portfóliójába
Csányi Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.