OÉT-vita egy levélről

A bérek helyett egy levél határozta meg az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésének menetét. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke ugyanis úgy érzékelte, hogy elakadtak a bértárgyalások, ezért Bajnai Gordon kormányfő közreműködését kérte a levélben. Azt is hozzátéve, hogy a jövő évi adóváltozások, az szja sávhatárainak eltolása teljesen szétzilálta a nettó kereseteket. A kormányoldal jelen lévő képviselője ellenben úgy látta, tele van tévedésekkel a levél.

A munkavállalói oldal pedig jelezte, hogy a levél nem az oldal álláspontját tükrözi. A bértárgyalásokat havi bruttó 80 ezer forintos minimálbér-követeléssel kezdték meg a munkavállalók, amit a munkaadók elfogadhatatlannak tartottak. Azóta közeledtek az álláspontok, legközelebb jövő pénteken tárgyalnak a bérekről.

Pataky Péter
Pataky Péter

A tegnapi ülésen a kormány képviselője ismertette, hogy szándékaik szerint a korengedményes nyugdíj lehetősége egy évvel, 2010 végéig meghoszszabbodna. Ezt a foglalkoztatási helyzettel indokolták - további kínálatot vinne a válságtól amúgy is sújtott munkaerőpiacra, ha jövőre megvonnák az engedményt.

A korengedményes nyugdíj lényege, hogy akiknek legföljebb öt évük hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárig, és az előre hozott nyugdíj feltételeinek is megfelelnek - ez évtől minimum 37 évnyi szolgálati idővel rendelkeznek -, elmehetnek nyugdíjba. Feltéve, hogy a munkáltatójuk egy összegben befizeti a nyugdíjkasszába azt a járadékösszeget - emelések nélkül -, amit ellátásként megkapnak addig, amíg el nem érik az előre hozott nyugdíjra jogosító életkort. Az előre hozott nyugdíj korhatára most a férfiaknál 60 év, a nőknél 59 év, tehát maximum két-, illetve háromévnyi járadékösszeget kell a munkáltatónak állnia. Az államháztartási bevételekből viszont kiesik az erre az időre fizetendő járulék.

A kilencvenes években évi 20-23 ezer munkavállaló ment korengedményes nyugdíjba, ez a szám az ezredforduló után drasztikusan lecsökkent: 2006-2007-ben például 5600-5800 embernél finanszírozta a munkaadó a korengedményes nyugdíjba vonulást. Ez a szám tavaly 11 400-ra ugrott. Szakemberek feltételezése szerint az ok a nyugdíj-megállapítás szigorítása - sokaknál pár hónap hiányzott már csak az előre hozott nyugdíjból -, és idén újból a korábbi szintre csökken ez az adat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.