Nyilvános a sukorói telekcsere-szerződés

Közzétették annak a szerződésnek a szövegét, amelyben Joav Blum, a King's City egyik befektetője és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megállapodtak az albertirsai és a pilisi földek, valamint a Velencei-tó melletti sukorói telkek cseréjéről. A botrányt kavart ügyletről szóló szerződést több igénylő - köztük lapunk - kérésére tették közzé, miután az ombudsman álláspontját is megismerte a vagyonkezelő szervezet.

A dokumentum nem szolgált meglepétéssel. A Sukoróhoz tartozó ingatlanok, összesen 20 darab, területe 70 hektár és 1084 négyzetméter, érték pedig a szerződés szerint öszszesen 1,084 milliárd forint. Joav Blum három telke 182 hektár és 8953 négyzetméter, melynek felbecsült értéke 787,4 millió forint, azaz a megállapodás értelmében Joav Blumnak 296 millió forint különbözetet kellett fizetnie.

A szerződést az MNV részéről Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagja, a vagyonkezelő akkori vezérigazgatója írta alá. A sukorói telkek a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Vadex Mezőföldi Zrt. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében voltak, s a földhivatali bejegyzés szerint kivett kopárság, erdő, gyep, út, árok és parti sávként vannak nyilvántartva. A Joav Blum által felajánlott három területből kettő Albertirsa, egy a szomszédos Pilis külterületén található: kivett telephely, illetve szántó, gyümölcsös és kivett út megjelöléssel. Az albertirsai ingatlanok közül az egyiken 300 négyzetmétert a Pannon bérelt adótornyának. Két ingatlanon összesen 92 millió forint összegben jegyeztek be jelzálogot, további 10-10 millió euró jelzálog jogosultja pedig a King City Ingatlan Kft., amely szintén Joav Blum érdekeltsége. A szerződés ugyanakkor kitért arra is, hogy a jelzálogjogok törlésére vonatkozó dokumentumokat Joav Blum benyújtotta a földhivatalhoz és azok érkeztetett példányát bemutatta a szerződéskötéskor.

A szerződés rendelkezik arról is, hogy a vitás kérdéseket először kölcsönös együttműködés keretében, tárgyalásos úton próbálják rendezni, s csak ezt követően fordulnak bírósághoz. Korábban Oszkó Péter pénzügyminiszter utasította a vagyontanácsot (amely testület a vagyontörvény értelmében utasította az MNV Zrt. vezetését az ügyletre) arra, tárgyaljon Blummal annak érdekében, hogy miként állítható helyre az eredeti állapot. Ha november 9-ig nem sikerül megállapodni, akkor az MNV-nek jogi lépéseket kell tennie az ügylet semmissé tételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.