Merrill Lynch: Magyarország lehet a nagy előretörő

Magyarország két év múlva megelőzheti a térség gazdaságai között éllovasnak számító Lengyelországot, s hamarabb vezetheti be az eurót - nyilatkozta a Bloombergnek a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza, Radoslaw Bodys. - Magyarország világelső lehet a költségvetési egyensúly helyreállításában - állítja a közgazdász. Kifejti: 2011-ben már öt százalékkal is növekedhet az ország gazdasága. Hogy az elemzőcég optimistán látja Magyarország helyzetét, az már néhány hete is napvilágot látott, amikor egy rövid elemzésben azt publikálták: a szigorú pénzügypolitika következtében Magyarország versenyképessége és teljesítménye rövid távon is nagyot javul majd. A korábbi elemzésük szerint hazánk a világ vezető gazdaságai közül (OECD-tagállamokat tekintve) a legerősebb pozícióba kerülhet, amikor vége lesz a globális visszaesésnek. Sőt a magyar gazdaság ciklikusan kiigazított egyenlege többletet is mutathat, már amennyiben nem következik be a választások előtt megszokott költségvetési "lazítás" - figyelmeztettek.

Most további részletek láttak napvilágot a tanulmányból. Radoslaw Bodys szerint az idei gazdasági visszaeséshez hazánk esetében a megszorítások is hozzájárulnak, ugyanakkor pont emiatt 2011-ben az akkori kabinetnek már lesz tere észrevehető mértékű adócsökkentésre. Épp ezért hazánkat világgazdasági szempontból kiemelten fontos országként említi. Többek között azért, mert a fellendülés várható kezdetekor, 2011-ben, Magyarország már lazább fiskális politikát folytathat - amikor az erős gazdaságok többsége költségvetési szigort lesz kénytelen alkalmazni. Bodys szerint éppen ezért Magyarország hosszú távú kilátásai igen kedvezőek, komolyan felülteljesítő gazdasággá válhat két év múlva.

A költségvetési kilátások fényében az ország kedvezőbb helyzetben van az euróbevezetésben, mint bármely más állam a térségben - vélekedik a szakember. - Úgy gondolom, hogy Magyarország bármikor képes lehet rá - mondta, s hozzátette: reálisnak tartja akár azt is, hogy már jövőre belépjünk az ERM-2 árfolyamrendszerbe. Nem használt feltételes módot akkor, amikor annak a véleményének adott hangot: Magyarországon korábban lesz az euró a fizetőeszköz, mint a térség jelenlegi éllovasánál, Lengyelországban. (V. G. G.)

Nem tudja teljesíteni az IMF-szerződést Románia

Traian Basescu román államfő szerint Románia az év végéig nem tudja teljesíteni a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezménybe foglalt egyes kötelezettségeit. Az államfő szerint ezért felül kell vizsgálni a megállapodást. Emil Boc román ügyvivő miniszterelnök kedden kijelentette: kabinetje teljesítette
az október 1-jéig vállalt kötelezettségeit. A mulasztások elsősorban a parlamentet terhelik, mert az még nem fogadott el több, az IMF-nek megígért jogszabályt. A valutaalap küldöttsége ma érkezik Bukarestbe. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.