Kötelező a biztosítási rekord

Legalább nyolcszázezer, de akár egymillió autós is biztosítót válthat az idei kötelező kampány során. A díjak ugyan nem csökkennek látványosan, kedvezményből azonban most sem lesz hiány: a cascót például harmadával olcsóbban adják a biztosítók.

Két nap múlva elstartol az idei és egyben - legalábbis az eddig megszokott feltételek szerint - az utolsó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) kampány. A tavalyi átkötési időszak egyik legnagyobb nyertese, a Wabard ugyan kiesett a küzdelemből (a társaság egyelőre nem köthet új szerződéseket), a piaci szereplők többsége azonban így is rekordszámú átkötésre számít. A tavalyi 750-780 ezer átszerződővel szemben legalább 800 ezer autós válthat biztosítót, de egyes vélemények szerint idén meglehet akár az egymilliós álomhatár is.

Az idei kampányban nagyjából a tavalyival megegyező kgfb-díjakkal találkozhatnak az autósok, ám - csakúgy, mint 2008-ban - a számtalan kedvezménynek köszönhetően valószínűleg így is sokan lesznek, akik jövőre kevesebbet fizetnek. Jövő évi díjaikat ugyan csak pénteken hozzák nyilvánosságra a biztosítók, az előzetes információk alapján azonban arra lehet számítani, hogy a mostani átkötési időszak egyik legnagyobb slágere a casco lehet. Minden eddiginél többen igyekeznek majd a kötelező mellé ezt a biztosítást is eladni az autósoknak, s ennek eredményeként az ügyfelek akár 25-30 százalékot is spórolhatnak cascójukon.

A válság miatt az eddiginél költségérzékenyebb ügyfelek azonban már azért is hajlandók újrakötni kötelezőjüket, ha csupán pár ezer forintot spórolhatnak. A Genertel felmérése szerint például az autósok tizede akár ezerforintos különbségért is váltana, míg 2-3 ezer forint esetében ez az arány már 70 százalék. A társaság szerint ráadásul az ügyfelek 40-50 százaléka találhat is a jelenlegi kötelezőjénél jobbat, így minden együtt van ahhoz, hogy rekordot döntsenek az átigazolók.

A kgfb-kampányt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) is kiemelt figyelemmel kíséri. Közleménye szerint a PSZÁF megalapozatlannak tűnő díjajánlat esetén azonnal megteszi a szükséges lépéseket. (Ez egyébként tavaly sem volt másként, akkor két biztosító esetében kellett beavatkoznia a felügyeletnek.) A fokozott ellenőrzésre szükség is lehet: az első fél évben a felügyelethez érkező, biztosítókkal kapcsolatos panaszok 53 százaléka (711 kifogás) a kgfb-vel összefüggésben érkezett. A panaszok zöménél a biztosító vagy a biztosításközvetítő ügyviteli vagy eljárási hibáját kifogásolták.

A Generalinak nagyjából egymilliárd forintos kárt okozott a MÁV Biztosító csődje. A társaság 400 millió forintot fizetett ki azon ügyfelei cascója után, akiknek az egyesület ügyfelei okoztak kárt, míg további 600 milliót a nemzetközi károk fedezésére kellett betennie a közös kasszába - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Ilics László, a cég vezérigazgató-helyettese. A Generali az idei kgfb-kampányban százezer feletti új szerződés kötésével és nagyjából ugyanennyi megszűnésével számol. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.