Hatalmas, új hálózatot építene a Szerencsejáték

Ismét dolgozik egy önkiszolgáló terminálokból álló hálózat kiépítésén a Szerencsejáték Zrt. Az elképzelések szerint az évek folyamán - amennyiben minden a maximális szinthez közel alakulna - egy óriási, 6 ezer egységből álló lánc jönne létre. A projekttel kapcsolatban azonban egyelőre akadnak kifogásai a Nemzeti Vagyontanácsnak (NVT).

Makacsul ragaszkodik önkiszolgáló terminálokból álló, új hálózatának kiépítéséhez a Szerencsejáték (Szrt.) Zrt. Legalábbis ez szűrhető le a lapunk által megismert dokumentumokból. A vállalatnál egyszer - az év elején - már elvetették az erről szóló tervet, akkor, amikor kiderült, hogy a pályáztatási eljárásban - igaz, győztest még nem hirdettek - a sörédi Conseuro Kft. került az élre. A Conseuro egyik tulajdonosaként a Magyar Lízing Társaság Kft.-t lehetett fellelni, amelynek 2002-től kezdődően csaknem három évig fel-ügyelőbizottsági tagja az a Király György volt, aki jelenleg az Szrt. vezérigazgató-helyettese.

Kínálat egy lottózóban. Bevetnék az automata fegyvert

Csak ideiglenes volt azonban a szünet, s hiába vetették el év elején a programot, információink szerint a társaságnál újra dolgoznak a hálózat felállításán, olyannyira, hogy már javában zajlik az újabb eljárás. Úgy tudjuk, hogy a pályáztatással kapcsolatban most a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak akadtak kifogásai. Ezért vagy sem, de arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az eljárásnak mikorra lehet győztese, a Szerencsejáték Zrt.-nél úgy válaszoltak: még az is bizonytalan, lesz-e bármikor győztes. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél megkeresésünkre konkrétumot is közöltek. Eszerint az NVT áttekintette az Szrt. javaslatát, és nyomatékosan felhívta az állami szerencsejáték-szervező figyelmét arra, hogy nyilvános pályáztatást bonyolítson le, amelynek feltételrendszeréről tájékoztassa a tanácsot. Az NVT ugyanakkor a bemutatott üzleti modell alapján nem tudott egyértelműen meggyőződni arról, hogy az megfelelő üzleti előnyt jelent az Szrt.-nek. Válaszukból kiderül: mindezt épp a nyilvános pályáztatás hiánya miatt nem volt képes megtenni. Úgy tűnik, ezt a kérdést máshogy látják az Szrt.-nél. Kérdésünkre, hogy nem kellene-e közbeszerzéssel kiválasztani a nyerteseket, úgy reagáltak: a pályázat széleskörűségének és nyíltságának van jelentősége, ennek az igénynek pedig az eddigi eljárás eleget tesz.

Az Szrt. tájékoztatása szerint eddig hét céget hívtak meg, amelyek között az összes nemzetközileg jegyzett lottóipari beszállító megtalálható. A jelenlegi állás szerint két értékelhető ajánlata van az Szrt.-nek, ám összesen három győztest szeretnének kihirdetni. (Az értékelhető ajánlatokat tevők kilétét nem árulták el.)

A mostani elképzelések már igencsak kiterjedt hálózatról szólnak. A vállalatnál úgy kalkulálnak, hogy egy-egy győztes ezer terminált helyezhetne el az országban, ám későbbi megállapodás szerint ezt megduplázhatják. Három győztes esetén így hatalmas, 6 ezer automatából álló rendszer épülne ki. (A vállalat internetes oldalán elérhető legfrissebb, 2007-es üzleti jelentés szerint az online hálózatba kapcsolt értékesítőhelyek száma az év végén 4396 volt. Ehhez jön még a 2633, csak sorsjegyeket kínáló árus, üzlet. Utóbbiak szolgáltatása persze aligha az önkiszolgáló terminálokat igénybe vevőknek szól.) Az említett év elejei "elvetett" eljárás során az igazgatóság - próbaüzemként - mindössze 250 terminál elhelyezéséhez járult hozzá. Úgy tudjuk, erre az "ellentmondásra" a vállalat egy belső anyaga is felhívja a figyelmet.

Ha valóban lehetőséget kaphatna a rendszer kiépítésére az Szrt., akkor egy ilyen hálózat már a mostani értékesítőhelyek forgalmát is befolyásolhatja. Érdeklődésünkre, hogy az elképzelt rendszer nem erodálná-e, vagy nem szorítaná-e háttérbe a mostani hálózatot, sommásan csak annyit válaszoltak a cégnél: "nem". Ennek egyik oka lehet, a terminálokon elérhető játékok fajtája, amennyiben az nem teremt konkurenciát a jelenlegi hálózatban forgalmazott játékoknak. Erről még nincs döntés - mondják az Szrt.-nél. Úgy tudjuk, hogy az első körben öt bukmékeri típusú játék kerülne a gépekre. Évente több új játék megjelenését is elvárja az Szrt. Akad olyan lehetőség is, hogy a győztes idővel az internetes fogadási oldalakhoz hasonló sportfogadási játékot indítson. Ebben az esetben az odds-központ munkáit a győzteseknek kellene biztosítaniuk. Ez a lehetőség viszont annak az esélyét hordozza magában, hogy a cég kínálatában szereplő TippMix valójában házon belülről kapna konkurenciát.

A remélt forgalomnövekedéssel kapcsolatban az Szrt.-nél egyelőre bizonytalanok. Szakértői véleményre támaszkodva úgy látják, az árbevétel növekedése nullától a tízmilliárdos szintig szóródhat. Mindenesetre a szerencsejáték-szervező pénztárcáját a program nem veszélyezteti, mert, mint mondják, a hálózatot és a központi rendszer kiépítését a pályázóknak kell finanszírozniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.