Új ablakot nyitott a Microsoft

Több százmilliárd dollár bevételt hozhat jövőre a Microsoft szoftveróriásnak legújabb operációs rendszere, a csütörtökön bemutatott Windows7, de kaszálhatnak a cég partnerei is. Az új rendszer legnépszerűbb nagyvállalati funkciója a pendrive-ok titkosítása lehet.

Több mint 300 milliárd dollárra becsülik azt a bevételt, amit a Windows7 és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások értékesítése hozhat a Microsoftnak és partnereinek. A világ információtechnológiai (IT-) költése ennek az ötszöröse: az IDC piackutató szerint idén 1414 milliárd dollárt költenek IT-beruházásokra és -szolgáltatásokra a vállalatok a világ informatikai fejlettségben élen járó 52 országában. Igaz, az e csoportba nem tartozó országok mindössze két százalékát adják a világpiacnak.

Az első évben 177 millió Windows7 eladásával számolnak, ebből ötvenmilliót az EU-ban telepítenek. Az előd Vista 180 millió példánynál tart. Csak minden ötödik cég váltott át rá, közülük többen is visszatértek a korábbi
XP-hez.

Most azonban ők is lépéskényszerben vannak, mert két éven belül lejár az XP terméktámogatási ciklusa, ami azt jelenti: frissítéseket még ugyan kiad a Microsoft, érdemi támogatást már nem nyújt az ügyfeleknek.

Vállalkozó szellem akad bőven: a BMW 2011 végéig 85 ezer munkaállomásán váltja le a régi rendszert, hazánkban elsők közt a Pannon tér rá át. Ma is 200 számítógépen használják éles üzemben. - Egy éven belül, a több mint kétezres PC-park 97 százalékán fut majd a Windows7 - nyilatkozta lapunknak Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes. A tesztek sikerrel zárultak, a váltás nem jelent kockázatot. Az IDC szerint 2010 végéig a magyar nagyvállalatok 22-30 százaléka frissít Windows 7-re, 2012-ig pedig 75 százalékuk telepíti majd az új operációs rendszert.

- Évi 100-150 dollárt spórolhatnak meg a cégek gépenként, elsősorban a rendszerkarbantartásra fordított pénz, valamint az energiaszámla csökkenthető - mondta a Népszabadságnak Tami Reller, a Microsoft alelnöke. A bemutatón tartott nyitóbeszédében Steve Ballmer, a vállalat első embere azt mondta: hisz abban, hogy az IT-dolgozók hasznosabban, innovatívabban tölthetik majd munkaidejüket azáltal, hogy kevesebb időt kell hibaelhárítással tölteniük.

Hazánkban 116 ezer ember dolgozik az IT-szektorban és az informatikát használó szervezeteknél, a piac mintegy 558 milliárd forintra rúg. A szektor 2013-ig a jelenlegi gazdasági teljesítménynél jóval nagyobb, átlagban évi 2,9 százalékos növekedést mutathat fel, ezáltal pedig - állítja a tanulmány - négy év alatt legalább tizenötezer új munkahely jöhet létre a szektorban.

Minthogy az operációs rendszer az alapvető IT-infrastruktúrába tartozik, egy vadonatúj rendszer bevezetése, valamint az ahhoz kapcsolódó fejlesztések komolyan serkentik a szektor eredményességét - már amennyiben a rendszer tudása szinkronban van a gazdaság szereplőinek igényeivel. Ha a piackutatók által valószínűsített pozitív forgatókönyv következik be, az még a makroadatokban is megjelenik, hiszen a legfejlettebb országokban az informatikai piac a GDP több mint két százalékát termeli meg.

A gazdasági modellek szerint minden dollár vagy euró Microsoft-árbevétel további 8,7-et hoz ugyanabban a valutában azon helyi számítástechnikai cégeknek, akik karbantartással, fejlesztéssel foglalkoznak. - Az EU-ban ez az adat sokkal magasabb: 19,06. A Windows7-tel összefüggő tevékenységek, beleértve a marketinget, a műszaki szolgáltatásokat és minden mást,
70 milliárd eurós árbevételt és 25 milliárd eurónyi befektetést jelent 2010-ben az unióban - mondta lapunknak Amy White, az IDC vezető munkatársa.

A rendszert háromezer mérnök fejlesztette több mint két éven át, és nyolcmillió felhasználó véleményét is figyelembe vették a tesztek során. Közöttük sok magyar is volt, népességarányosan a legtöbben tőlünk vettek részt a munkában.

A szakértők állítják: az új Windows gyorsaságával növeli az alkalmazottak termelékenységét. Egy kattintással lehet két táblázatot úgy egymás mellé helyezni, hogy a munkatárs pillanatok alatt tudja összehasonlítani azokat, de a grafikus megoldások segítségével
könnyebb eligazodni a nyitva tartott ablakok között.

A vállalatok számára előnyös, hogy a rendszer lehetővé teszi a céges hálózaton tárolt anyagok neten keresztüli hozzáférését úgy, hogy a rendszergazdák több különböző biztonsági szintet alakíthatnak ki a munkatársak között. Biztonsági újítás a BitLocker is, amelylyel az USB-kulcsokon és más hordozható adattárolókon tartott adatokat lehet titkosítani. A felmérések szerint ezért külön is fizetnének a cégek, hisz komoly kár érhet egy vállalatot, ha bizalmas adatai illetéktelen kezekben landolnak.

Erősödő háború a Google-lal

A Google a keresőoldalak találataiban lehetővé teszi, hogy a felhasználók meghallgassák és letölthessék azokat a zenéket, melyeket a kereső talált, így csak ezért nem kell továbbklikkelniük. Ennek érdekében megállapodtak az Amazonnal és az Apple-lel, utóbbi a legnagyobb internetes zeneterjesztőnek számít Amerikában. Minderre azután került sor, hogy a Microsoft, kihasználva a Yahoo tudását, Bing nevű böngészőjével belépett a Google piacára. Ráadásul a napokban bejelentették, hogy együttműködnek a Facebookkal és a Twitterrel annak érdekében, hogy a Bing kereshessen a közösségi oldalak tartalmaiban is.

Windows7-indulás Spanyolországban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.