Röviden

Londoni elemzők 6 százalék alatti kamatmélypontot várnak

Az eddig vártnál nagyobb ütemű magyarországi jegybanki kamatcsökkentést jósolnak új előrejelzésükben londoni piaci elemzők, a recesszió mellett a váratlanul alacsony inflációra hivatkozva. A JP Morgan szerint a jegybank már a jövő év első negyedére 5,5 százalékig csökkenti jelenleg 7 százalékos irányadó kamatát. A cég eddig 6 százalékos jövő évi MNB-kamatmélypontot valószínűsített. Más nagy, citybeli házak is 6 százalék alatti magyar kamatszintet várnak 2010 első felére. Eközben Király Júlia MNB-alelnök egy prágai tanácskozáson elmondta, hogy kockázati megítélésünk javulása és az alacsony infláció együttesen megteremtették a további kamatcsökkentések alapját. (MTI)

A Mol nem tud a Szurgut csereajánlatáról

Nem kommentálta az orosz Szurgutnyeftyegaz INA-Mol-részvénycserére vonatkozó, a Handelsblattban megjelent feltételezését Somlyai Dóra, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója. A német lap jegyzetírója úgy tudja, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz kivonulna a Molból, ha a magyar cég átadja a horvátországi INA-ban lévő tulajdoni hányadát. A jegyzetíró szerint a Mol mindenképpen rosszul jár. Ha belemegy az alkuba, elveszíti horvátországi pozícióit, ha nem, marad az orosz fenyegetettség. (MTI)

Soros a környezetvédelmi beruházások támogatását sürgeti

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója kísérleti kipróbálásra alkalmasnak tartja Soros György, a Nyitott Társadalom Intézet magyar származású elnökének ötletét, hogy az IMF tőkeemeléséből a fejlett országoknak jóváírt SDR-t (különleges lehívási jogok) helyi környezetvédelmi beruházások finanszírozására fordítsák. A magyar származású pénzember azt mondta, hogy a fejlett országok nem veszik hasznát az SDR-nek (a vezető devizák kosarából összeállított tartalék valuta), amely csak növeli devizatartalékukat, anélkül hogy arra szükség lenne. Ehelyett, például az esőerdők védelmére, érdemesebb lenne felhasználni, ráadásul keresletet is teremtene a világpiacon, amire ilyen globális pangás közepette szintén szükség van. Az IMF-vezető egyébként úgy vélte, idén 1 százalékkal csökken a globális GDP, ám jövőre már 3 százalékkal nő. (MTI)

Negyven százalék fölé nőtt a bosnyák munkanélküliségi ráta

Bosznia-Hercegovinában közel 60 ezer ember vesztette el az állását tavaly október óta a globális gazdasági válság hatására - közölte az ország munkaügyi hivatala. A januártól munkanélkülivé váltak száma felülmúlja a 42 ezret. A munkanélküliség jelenleg 41,8 százalékos Bosznia-Hercegovinában, azaz félmillióan vannak állás nélkül. (MTI)

Soros György
Soros György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.