Fél pénzen az amerikai csúcsvezetők

A Federal Reserve és az amerikai pénzügyminisztérium közösen lép fel a kirívó topmenedzseri fizetések drasztikus csökkentése érdekében. A cégek már lázasan keresik a kiskapukat.

"A tegnapi nap gyásznapként vonul be a valamikori amerikai kapitalizmus évkönyveibe: a pénzügyminisztérium és a Federal Reserve bérkorlátozást jelentett be az amerikai magánvállalatoknál" - kesereg pénteki kommentárjában a The Wall Street Journal. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve azt közölte: huszonnyolc, meg nem nevezett "összetett pénzintézetnek" néz a körmére a javadalmazásokra vonatkozóan, ugyanakkor fizetési plafonokat nem határoz meg. Azt viszont tervezi, hogy a bankárok a vakmerőségükkel fordított arányban kapjanak jutalmat, ha tehát ketten termeltek adott menynyiségű hasznot, úgy a kisebb kockázatot vállaló partner vihessen haza többet.

Eközben a topmenedzserek teljes javadalmazását az egy évvel ezelőttiekhez képest a felére, ezen belül az alapfizetéseket 90 százalékkal csökkenti a legtöbb állami segítséget igénybe vett amerikai nagyvállatoknál a washingtoni "fizetési cár". Kenneth Feinberg miniszteri biztos két hónap mérlegelés után hozta meg döntését, amely két országos nagybank, a Bank of America és a Citibank, továbbá az AIG óriásbiztosító, a csődvédelmet is megjárt General Motors és a Chrysler autógyárak, illetve ez utóbbi kettő finanszírozó cége 25-25 felsővezetőjére vonatkozik. Az átlagos fizetés évi félmillió dollár alatt lesz majd. Ezzel együtt - a bónuszokat is beleértve - egyesek milliókat vihetnek haza a csökkentést követően is: Egyiköjük csaknem tízmilliót.

A bankárok "mohóságát, "felelőtlenségét", túlzott kockázatvállalását az Obama-adminisztráció kezdettől fogva gyakran emlegette a pénzügyi válság okai között. Ez azóta egy szintén visszatetsző gyakorlattal párosult: a nagy cégek annak dacára fizettek jelentős bónuszokat, hogy közben az adófizetők mentődollárjaira szorultak. - Sérti értékeinket, ha a küszködő nagy pénzintézetek igazgatói hatalmas bónuszokat fizetnek maguknak akkor is, ha rendkívüli segítségre van szükségük, hogy a felszínen maradjanak - üdvözölte a lefaragásokat csütörtökön Barack Obama elnök. Vannak viszont, akik a bankárszakma kontraszelekciójától tartanak most, mert lesznek, akik egyszerűen veszik a sátorfájukat, és odébbállnak.

Feinberg egy múlt heti lépése már nagy figyelmet kapott: elérte, hogy Kenneth Lewis, a Bank of America év végén nyugdíjba vonuló vezérigazgatója, akinek ezzel legalább 70 millió dollár ütheti a markát, az idei évre egyáltalán ne kapjon se fizetést, se bónuszt, amit pedig már 2009-ben felvett, azt fizesse vissza. A Citigroup úgy bújik ki a Feinberg jogköre alól, hogy eladja azt az üzletágat, ahol egy különösen elismert, energiaügyletekkel foglalkozó bankára dolgozik, akinek így csaknem százmillió dollár jutalom ütheti a markát. Feinberg az American International Groupnál elérte, hogy a pénzügyi termékekkel foglalkozó üzletágban, amely tavaly csaknem bedöntötte a céget, senki se kaphasson 200 ezer dollárnál többet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.