Maffiafőnök Madoff barátja

Egy 21 éves drogkereskedővel osztja meg celláját Amerika gazdasági bűnözésének legismertebb alakja. Bernard Madoff, a piramisjátékával több mint ötvenmilliárd dolláros kárt okozó befektető 150 éves büntetését tölti az észak-karolinai Raleigh börtönében.

A Wall Street egykor kedvelt befektetési gurujából egyszerű börtönlakó lett, aki a manhattani luxust a Butner szövetségi börtön spártai körülményeire váltotta, korántsem önszántából - számol be a 71 éves Madoff sorsáról a The Guardian. A piramisépítőt még júliusban látogatta meg és kérdezte ki Joseph Cotchett, aki a többezernyi Madoff-károsult közül egy tucatnyit képvisel, és nevükben nemrég kártérítési pert indított. Az ügyvéd elmondása szerint Madoff a Colombo családhoz tartozó és a Kígyó becenévvel illetett Carmine Persico maffiafőnökkel és a 22 évvel ezelőtt katonai titkokat Izraelnek kiadó Jonathan Pollarddal barátkozik szívesen, míg celláját egy 21 éves drogkereskedővel osztja meg. Korára való tekintettel az alsó priccset használhatja.

Cotchett voltaképpen arra volt kíváncsi, hogyan élte fel, tüntette el Madoff a kezelésére bízott irdatlan mennyiségű pénzt. Bár ez nem derült ki, Madoff egykori közeli munkatársaitól az ügyvéd megtudta, hogy rendszeresen tartottak fényűző partikat diszkók különtermében, illetve a cég manhattani főhadiszállásán, ahol félmeztelen pincérnők vitték körbe az italt. A dolog szépséghibája, hogy - mint tavaly december óta tudott - a partikat nem a cég nyereségéből, hanem a befektetők pénzéből állták.

A pénz eltüntetésében fontos fedőszerepe volt Bernard Madoff londoni irodájának, ahol - állítólag - a befektetési tevékenység folyt. A kíváncsiskodó befektetőknek legalábbis ezt adták be. Nyilvánvaló, hogy a csalássorozatban Madoffnak segítői voltak, de erről senki sem akar tudni. A családfő tehát egyedül viszi el a balhét, nem indult eljárás sem a cégénél dolgozó két fia és fivére, sem a felesége ellen. Indulhat viszont eljárás a Madoff-cégek könyvvizsgálója, a KPMG ellen, rajta próbálnak most fogást keresni a károsultak. Feltételezik, hogy a jól menő könyvvizsgálót nem lehetett az orránál fogva vezetni éveken, évtizedeken át, s ha sikerül bebizonyítani a bűnösségét vagy legalább a bűnös gondatlanságát, akkor esetében a kártérítési kötelezettség kérdése is okkal felmerülhet. Az ABC News szerint a KPMG londoni irodavezetője, David Yim részt vett a Madoff-cégek könyvvizsgálatában, neve Bernard Madoff személyes telefonkönyvében is szerepel.

Madoff a letartóztatását követően. Búcsú a luxustól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.