Jót tesz a turizmusnak, hogy kopnak az emlékek

A válság ellenére szép forgalmat bonyolítanak majd az október 23-i hosszú hétvégén a vidéki szálláshelyek. Népszerűek az európai városlátogatások is: aki teheti, az ünnepet a közelgő iskolai szünettel meghosszabbítva külföldön tölti.

Könnyen hoppon maradhat, aki az utolsó pillanatra hagyta a szobafoglalást az október 23-i hosszú hétvégére. - Több gyógy- és wellness-szállónk is telt házas már, főképp a vidéki hotelekben várható intenzív forgalom - mondta lapunknak Deák Imre, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója.

Tavaly négynapos volt az október 23-i hétvége (az évforduló csütörtökre esett), ennek ellenére mindössze tíz százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a foglaltság. Deák Imre szerint figyelembe véve, hogy a gazdasági válság közepén tartunk, ez egyáltalán nem rossz eredmény.

A foglaltsági adatokból az is kiderül, hogy a magyarok már nem menekülnek Budapestről a nagygyűlésektől, tüntetésektől való félelmükben, és a külföldiek sem tartanak a magyarországi kirándulástól. A fővárosi Danubius- hotelek foglaltsága még nőtt is tavalyhoz képest.

- Végre megkopott a Ferihegyi sztrájk, a Deák téren elkötött tank és a tévészékház szétverésének emléke - teszi hozzá Deák Imre. Az árak Budapesten valamelyest csökkentek, vidéken pedig a tavalyival megegyező vagy annál minimálisan magasabb a szobák és a szolgáltatások díja.

Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója szerint akadnak még szobák a belföldi szállodákban; erre abból következtetnek, hogy az elmúlt napokban jó néhány akciós ajánlatot kaptak a hotelektől. A szakember úgy véli, a turizmus egyértelműen jobb eredménnyel zárja majd ezt a hosszú hétvégét, mint a tavalyit. - A jövő heti tanítási szünetnek köszönhetően sok család nem csak itthoni utat tervezett.

A 4-5 napos európai városlátogató programjaink gyakorlatilag kivétel nélkül elkeltek. Népszerűek a fővárosok, Athén, Párizs, Róma, Prága, de a 7-8 napos török, tunéziai és egyiptomi utak is - tette hozzá. A belföldi keresletet véleménye szerint valóban hajtja, hogy az ideutazók Magyarországgal kapcsolatos félelmei megszűntek, a szállodák pedig esetenként a tavalyinál is alacsonyabb tarifákat szabtak.

- Az október 23-i hétvége fontos időszaknak számít, kiemelt kereslettel és árakkal, amely sajnos az év egészére nem mondható el - hívja fel a figyelmet Barkó Károly, a Hunguest Hotels PR- és reklámigazgatója. A lánc vidéki szállodáiban telt házhoz közelítenek a foglaltsági mutatók, alig néhány százalékkal elmaradva a tavalyitól.

Szokás szerint sokan ruccannak le vidékre a háromnapos ünnepen: a kis panzióktól az ötcsillagos wellnesshotelekig szinte minden szállás megtelik - mondja Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, aki arra figyelmeztet, hogy jövőre az üdülési csekk megadóztatása a belföldi forgalmat is jócskán viszszavetheti.

Utcai rendbontás három éve a Boscolo Hotel előtt - Idén elmaradhat a vízágyúzás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.