Költségvetési szigor 2011-től

Az októberi csúcs helyett alighanem csak a decemberi találkozón lehet előrelépni az új uniós pénzügyi felügyeleti rendszer kérdésében - kristályosodott ki a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) tegnapi luxemburgi ülésén. Az Európai Bizottság már a jogalkotási menetrendet is elkészítette a kétszintű intézmény kialakítására, de a kísérletet eleve kétkedve figyelő britek megmakacsolták magukat. A joganyag adaptálása amúgy is időt venne igénybe, így jövő év elején valószínűleg nem állhat fel a rendszer.

Elvi egyetértés van viszont a költségvetési deficitek csökkentésében, azaz ha a bizottság november harmadikán közzéteendő prognózisa megerősíti, hogy az európai gazdaságok kilábalnak a válságból, akkor 2011-ben meg kell kezdeni a hiánymérséklést. Egyes esetekben már korábban, de mindenképpen összehangoltan.

A pénzügyminiszterek megvitatták a Liechtensteinnel kötendő csalás elleni megállapodást is, illetve napirendre vették, adjanak-e felhatalmazást a bizottságnak hasonló egyezmények előkészítésére a négy nem uniós európai országgal, Svájccal, Monacóval, San Marinóval és Andorrával. Ausztria és Luxemburg azonban próbálja tologatni e kérdések megoldását, mert amíg az említett öt országgal az EU nem állapodik meg, addig megtehetik, hogy forrásadót vonnak le a náluk elhelyezett külföldi betétek után, s nem adnak információt a betétesekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.