Hatszázmilliós szimulátor Ferihegyen

Háromdimenziós torony-szimulátort kaptak a magyar légiforgalmi irányítók. A hatszázmilliós beruházás révén a képzéseken már majdnem úgy érezhetik magukat a gyakorlatozók, mintha a ferihegyi toronyból irányítanák a repülők forgalmát.

Jelentős beruházással növelte a légiforgalmi irányítók oktatásának minőségét a HungaroControl, készülve az egységes európai légtér-szabályozásban rá váró feladatokra. A hatszázmillió forintos, világszinten is modernnek számító háromdimenziós toronyszimulátor jelenleg 180 fokos látványt nyújt öt vásznon, projektoros képmegjelenítéssel. A Ferihegyi irányítótoronyéval szinte teljesen megegyező funkciókkal rendelkező szimulátoron a debreceni és a sármelléki reptér is modellezhető. A szoftver tartalmaz egy szintetikus, kezdő irányítók képzéséhez használt, Airosar névre keresztelt repülőtérképet is. Ugyanakkor a rendszer alkalmas bármilyen időjárási tényező és forgalmi helyzet kezelésének gyakorlására. A rendszer műszaki problémák és kényszerhelyzetek modellezésére szintén használható: kiválóan szemlélteti az időjárás hatását a légi járművek teljesítményére, például a csapadék hatását a repülők fékezhetőségére.

A telepítés második fázisát a később - az ANS III. projekt keretében - épülő új légiforgalmi irányító központ épületében végzik majd. Végleges formájában a rendszer 14 vásznon projektoros képmegjelenítést alkalmazva 360 fokos virtuális képen keresztül ábrázolja az adott repülőtér tornyából nyíló látványt.

A ma legmodernebbnek számító technikával 2012-ig olyan tudásbázist épít ki a HungaroControl Zrt., amelynek köszönhetően Magyarország a légiforgalmi irányítók képzése terén is a világ élvonalába kerül. A szervezet kiemelt feladatként 11 milliárdos beruházással új légiforgalmi irányító központot (ATS) épít fel előreláthatóan 2012-re. Az irányítás akkor új épületbe is kerül, míg a jelenleg irányító központként működő objektum tartalék központként üzemel tovább, valamint helyet ad majd a torony- és radarszimulátoroknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.