A vízműnél előkerülnek a csontvázak

Eltitkolta a Pécsi Vízmű Zrt. francia kisebbségi tulajdonosa a cég valós adósságállományát - állítja Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A város több gazdasági bűncselekmény gyanújával tett feljelentést.

Páva Zsolt pécsi polgármester kedden sajtótájékoztatón öszszegezte, miért kellett az önkormányzatnak saját kezébe vennie a város vízellátását francia partnerétől, a Suez-csoporttól. Ismert, hogy Pécs vissza akarja vásárolni a Sueztől a vízmű-részvényeket, és addig egy saját cégre, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást. Mivel a francia társaság vonakodott átadni tulajdonrészét, a Tettye október 5-én - biztonsági őrökkel - kizárta a vízmű épületéből a cég Suez által kinevezett vezetőit.

Páva Zsolt szerint az országszerte vitatott lépés elkerülhetetlen és legitim volt, a cég menedzsmentje ugyanis eltitkolta a város elől a vízmű hitelállományát. Az önkormányzat 800 milliós adósságról tudott, a tartozás azonban elérte a másfél milliárd forintot. Erről a Suezhez hű menedzsment nem tájékoztatta az igazgatóság tagjait, a tartozás nem szerepelt a vízmű mérlegében. Ezért Pécs vezetői feljelentést tettek a városi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen okirat-hamisítás, számviteli fegyelem megsértése, hűtlen és hanyag kezelés, valamint különösen nagy értékre elkövetett csalás és sikkasztás gyanújával. A vízmű úgy gyarapította az adósságot, hogy 2002-ben megalapította az Aquainvest Kft.-t, amely kisebbségi tulajdont vásárolt 17 település vízművében, a leányvállalatok hiteleket vettek fel, és veszteségeiket a pécsiek pénzéből finanszírozták. Az Aquainvest vásárlásaiba, a leányvállalatok gazdálkodásába és abba, hogy mindezért a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. vállalt pénzügyi garanciát, nem avatták be a baranyai megyeszékhely vezetőit. Minderre akkor derült fény, amikor - a város felkérésére - a nyáron egy ügyvédi iroda átvilágította a vízmű gazdálkodását. Szabó Iván, az iroda vezetője azt mondta: a Pécsi Vízművet a felszámolás fenyegette, ezért is indokolt volt, hogy a város a Tettye Zrt.-re bízta a vízellátást. Azt követően, hogy a Tettye elfoglalta a vízmű székházát, a bankok zárolták a vízmű számláit.

Szabó Iván elmondása szerint az igazgatótanács és a fel-ügyelőbizottság önkormányzat által jelölt tagjai arról a 900 millió forint értékű váltótartozásról sem tudtak, amely sohasem szerepelt a cég mérlegeiben. Az ügyvéd utalt rá, a Pécsi Vízmű alapszabálya szerint Nyirati István vezérigazgató 150 millió forintig volt jogosult aláírni, 250 millió forint feletti kötelezettségvállalást pedig csak a társaság közgyűlése hagyhatott jóvá.

Páva Zsolt kijelentette: Pécs vízműfoglalásának nincs olyan üzenete, hogy a város vezetői multiellenesek lennének. Ezt bizonyítja a tavaly kötött húsz- éves szerződés a pécsi erőmű gazdájával, a francia Dalkia-csoporttal. Páva azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Suez-csoport csúcsán nem tudnak a Pécsi Vízmű pénzügyi manővereiről, ezért a polgármester felvette a kapcsolatot a cégcsoport párizsi központjával.

Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója közleményt adott ki kedd este, amiben rágalomhadjáratnak minősítette a polgármester állításait. Nyirati szerint a vízmű gazdálkodását a többségi tulajdonos Pécs városa folyamatosan felügyelte. Szabó Iván a fentiekre azzal reagált, hogy Nyirati szavainak cáfolatához elég betekinteni a vízmű elmúlt éveinek mérlegébe. Azokból az olvasható ki, hogy a vízműnek nincs váltótartozása, ezzel szemben Pécs vezetőinek dokumentumai szerint a vízmű váltótartozása 2006 óta 900 millió forint.

Páva Zsolt és Szabó Iván a bejelentéskor - Tiszta vizet öntenek a pohárba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.