Elbúcsúzhat Vincze Az év borásza címtől?

Ha bebizonyosodnak az egri Vincze-borászatra vonatkozó újabb borhamisítási esetek, akkor a város hegyközsége három évre eltilthatja az "egri" név használatától Vincze Bélát - közölte az Egri Hegyközség elnöke, Simon József lapunk cikke kapcsán nyilatkozott az MTI-nek.

Amint arról beszámoltunk: az MGSZH Borminősítési Igazgatóságának vizsgálata egyaránt talált glicerintöbbletet Vincze Béla pincészetében, de olyan borokban is, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek. Simon József hangsúlyozta, hogy a mostani hír még inkább lesújtotta, mint a szeptember végi eset.

Elbúcsúzhat Vincze Az év borásza címtől?
Vincze Béla, egri borász, Szántó György felvétele, 2009-09-30,

Simon József, az egri hegyközség elnöke a Népszabadságnak nem kívánta minősíteni a hírt. Annyit mondott, hogy a hírverés árt a magyar bornak, az egri tisztességes borászoknak. Egyben Simon József tiltakozott az olyan általánosítás ellen, hogy a borászok tiltott módon azért nyúlnának glicerinhez, hogy a bort testesebbé tegyék. Szerinte a glicerint a tisztességes borászok csak a régi szőlőfeldolgozó gépek kenésére használják, s így kerülhet a mustba. (Megjegyzendő, hogy Vincze Béla mintáiban a borhatóság laboratóriumában annyi többletglicerint találtak, ami hektoliterenként 50-100 dekának felelne, ami ugyancsak bőséges gépkenést jelentene - A szerk.) Az elnök furcsállja, hogy a hamisítás híréről csütörtöki lapunkból értesültek, holott nekik is meg kellene kapniuk a hatóság határozatát.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia (MBA) - e testület választja Az év bortermelője címre érdemes borászt - szerdán megválasztott új elnöke a Vincze-ügy kapcsán a Népszabadságnak azt mondta, hogy egy-egy ilyen eset nyomán nem szabad általánosítani. Hozzátette: az MBA csak akkor alkot véleményt a konkrét ügyről, ha lezárul az eljárás. Amennyiben elmarasztalják Vincze Bélát, a 2005-ös év bortermelőjét, akkor az alapszabály értelmében viszszavonható tőle a cím.

Vincze Bélát már két napja keressük, de lapzártánkig nem sikerült elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.