Újabb törés az inflációban

Az infláció szeptemberi üteme éves összevetésben az elemzők által várt 5,2 százaléktól elmaradva 4,9 százalékra süllyedt. A meglepő adat hallatán, három hónappal az öt százalékpontos áfaemelés után egyre biztosabban kijelenthető, hogy a kereskedők nem hárították át teljesen a pluszterhet.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg augusztushoz képest 0,1 százalékos általános árcsökkenésről lehet beszélni - áll a statisztikai hivatal friss jelentésében. Ezzel már második hónapja tart az árak lemorzsolódása. Augusztusban nagyobb, 0,3 százalékos volt a lemaradás a júliusi szinttől. Az augusztusi, éves összevetésű infláció kereken ötszázalékos volt.

Immár szokásos módon az élelmiszerek körében volt markáns árcsökkenés, augusztushoz képest 0,6 százalékkal fogott vékonyabban a kereskedők ceruzája. Ezúttal is az idényáras élelmiszerek nyomták legerősebben lefelé az árakat, a friss zöldség és gyümölcs, a burgonya összességében 7,1 százalékkal lett olcsóbb. Negatív előjelű volt emellett az étolaj (-2,2 százalék), a rizs (-1,7) és a sertéshús (-1,2) havi árváltozása, míg az ellenpólust a szalámi-kolbász-sonka trió (1,4) és a sertészsír (1,3) képezte. A drágulásban a listát a szezonváltás miatt a ruházati cikkek vezetik 2,9 százalékkal. Egy százalékkal drágult a dohány és a szeszes ital, 0,7 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek és az energia. A legnagyobb árcsökkenés 11,1 százalékkal az üdülési szolgáltatásokban következett be.

- Mindennek meglesz a böjtje - közölte lapunkkal Kondrát Zsolt, aki telibe találta az inflációs adatot. Az MKB Bank vezető elemzője az áfaemelés mérsékelt árhatásának következményeire is rávilágított. Az áremelések "lenyelése" jelentős nyomást gyakorol a vállalati profitokra, és a későbbiekben újabb leépítésekhez vezet, illetve alacsony béremelésekben mutatkozik meg, ami viszont a növekedési ütemet és az inflációt mérsékelheti a következő egy-két évben. A nagyon gyenge belső kereslet ugyanakkor továbbra is az infláció mérséklése irányába hat, de a múltbeli gyengébb árfolyam és a viszonylag magas inflációs várakozások továbbra is kockázatot jelentenek - jegyezte meg az elemző, aki decemberre 6,3 százalékos, 2009 egészére pedig 4,3 százalékos inflációt vár.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője is az idényáras élelmiszerek és az üdülési szolgáltatások árzuhanását emelte ki, ám ő a gépkocsik kétszázalékos havi drágulását meglepetésként értékelte, arra számított, hogy a forint erősödése bőven ellensúlyozni tudja az áfaemelés hatásait. A nyáron várt 7-8 százalékos decemberi inflációs előrejelzést lefelé módosították, és ma már 5,7 százalék körüli rátát várnak - idézte Bebesyt az MTI.

Változatlan külső körülmények mellett mindkét elemző a 7,5 százalékon álló alapkamat 50 bázispontos csökkentését várja a monetáris tanács hétfői ülésétől, s szerintük idén még egy ugyanekkora kamatvágásra is esély van. A Morgan Stanley elemzője, Pasquale Diana szerint is 50 bázispontonként fogják a kamatot csökkenteni, amíg az el nem éri a 6 százalékot. A lazítási ciklustól csak egy durva inflációs adat vagy az országkockázat hirtelen romlása térítheti el a jegybankot.

A kereskedők még nem tapasztalnak élénkülést

Kereskedelmi berkekben finoman szólva is furcsának tartják a Pénzügyminisztérium vélekedését a kiskereskedelmi volumen esetleges növekedéséről. A statisztikai hivatal legfrissebb adata a júliusi, amely a 2007 óta folyamatosan zsugorodó piacon is rekordmértékű forgalomcsökkenést mutat: az üzemanyag-forgalom nélkül számolva több mint 6 százalékkal estek vissza a kiskereskedelmi eladások az előző évhez képest. A megkérdezett hipermarketláncok úgy látják, hogy az augusztus és a szeptember sem alakult ennél sokkal rózsásabban. A kereskedők szerint a július eleji áfaemelés fogyasztáscsökkentő hatásának a lecsengése után, a nyár végére valamelyest rendezte sorait a piac, azonban szeptemberben az előző év azonos hónapjához mérve 5-10 százalék közötti forgalomcsökkenésről számoltak be - cégenként eltérő mértékben. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint semmi jele annak, hogy nyár végén, ősz elején érdemben felpezsdült volna a piac. (B. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.