Polgári jogot nyert a lízing

Egyelőre kútban vannak a hazai lízingcégek. Az első féléves adatok szerint a visszaesés az előző év hasonló időszakához képest 70 százalékos: 226 milliárd forintot helyeztek ki, miközben a szerződések száma is drasztikusan, 74 százalékkal kevesebb, mint 2008. első felében.

Idén az első fél év mérlegén a legnagyobb kolonc az ingatlan-, valamint a személygépjármű-finanszírozás. De míg az autószegmens negatív tendenciája már 2008 elején is látszott, az ingatlanpiac szélsőségeket járt be. A 2007-ben még 50 százalékkal bővült ágazat 2008 első felében 45 százalékkal jutott magasabbra az előző esztendő hasonló időszakánál, hogy azután az utolsó negyedben 38 százalékkal zuhanjon a mélybe. Idén az ingatlanpiac az első három hónapban 57 százalékkal, míg a következő negyedben már 75 százalékkal került mélyebbre.

Ha az MNB valóban keresztülviszi akaratát, és öt évben maximálja a futamidőt, a devizahiteleket pedig csak magasabb önrésszel engedélyezi, egyúttal limitet szabva az igazolt jövedelemhez arányított törlesztőrészletben, várhatóan még nagyobb mélységet tesztel a személyautó-lízing. A Magyar Lízingszövetség főtitkára, Lévai Gábor szerint ez még a meglévő piacot is megfelezné. - A szigorítás az ingatlanlízing terén is hasonló helyzetet teremtene - mondja Dunavölgyi Mária, a szövetség alelnöke, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója. Lévai Gábor úgy véli, a hazai intézmények versenyképtelenné válnak a határon túli finanszírozással szemben. Dunavölgyi Mária szerint a válságnak csak a bankközi hitelezés beindulása vethet véget, ám ez itthon, de még külföldön is várat magára. Addig viszont jó esetben csak stagnálásra számít, és ahogy a lízingpiac más területein, úgy az ingatlan terén is a meglévő állomány gondozása jelentheti a túlélést. Az OTP cége is a testre szabott konstrukcióátalakításokra koncentrál: az átmenetileg bajban lévő ügyfelek számára több lehetőséget kínál, a reménytelenül bedőlt megállapodásokat pedig a szociális szempontokra is figyelve próbálja megoldani. A vállalatok tranzakciói jelentősen visszaestek, a szerződések számának, értékének csökkenése jelzi a beruházási kedv visszafogottságát, és Dunavölgyi a forrásszerkezet konzervatívabbá válását is kedvezőtlen jelnek tekinti. Eltűntek a palettáról az alacsony önerős projektek, a refinanszírozási költségek emelkedése miatt számos nagyberuházás finanszírozása ellehetetlenült.

A hazai ingatlanlízing ugyanakkor pozitív lökést kaphat az adótörvény 2010 januárjától hatályba lépő módosításától, amelynek alapján a visszlízing mentesül a tízszázalékos illetékfizetési kötelezettség alól. A lízingszövetség alelnöke úgy véli, ez pluszforrásokhoz juttathatja azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek eddig saját ingatlanukban folytatták tevékenységüket.

A hazai lízingesek azt mondják, elérték a mélypontot és az év utolsó negyedében - ha lassan is - elindul felfelé a piac. Mindehhez adminisztratív támogatásként a lízing bekerült végre az új polgári törvénykönyvbe, megszüntetve az ügyletek jogbizonytalanságait. A törvény immár valamennyi típusú lízingügyletre kiterjed, és egyértelműen szabályozza a lízingszerződés fő részeit; annak tárgyát, a vele járó hasznokat és terheket, a hibás teljesítésből eredő jogokat és a szerződés megszűnésének lehetőségeit. A szabályozás egyértelműen az ügyfelek számára jelent előnyt, hiszen eddig semmi nem védte őket kérdéses ügyekben, perek esetén a bíró egyedileg, meghatározó jogszabály nélkül döntött - hangsúlyozza lízingszövetség főtitkára, aki szerint az új jogi keret hozzájárul a lízingnek a hitellel szembeni versenyképességéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.