Felpezsdült a rizikópiac

- Szakemberek szerint a válság alaposan felértékeli a magántőkét, mert a növekedésüket eddig hitelből finanszírozó cégek banki forrásai elapadtak, sok vállalkozás pedig felvásárlások útján igyekszik visszaszerezni az elveszített profitot, amihez szintén pénzre lenne szükség. Mi történt az elmúlt hónapokban, és mi várható a magyar kockázati- és magántőkepiacon?

- Változik a befektetői kör attitűdje és összetétele. Új szereplők lépnek be, ami annak köszönhető, hogy a gazdasági nehézségek Magyarországon felerősítették a tengerentúlon és Nyugat-Európában régóta megfigyelhető trendeket - mondja Oláh László, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület elnöke. Egyrészt - mivel az egyetemek forrásai is megcsappantak - a saját területükön megszállott, illetve üzleti érzékkel megáldott kutatók mindent megpróbálnak, hogy eredményeiket pénzzé tegyék, és folytathassák a munkájukat. Ez azzal jár, hogy zömmel a gazdaság számára hasznosítható ötletek, találmányok, fejlesztések, új technológiák jutnak forráshoz. A gazdaság láthatatlan keze úgy rendezi, hogy egyre több üzleti érzékkel is megáldott tudós kap teret. Ezzel párhuzamosan egyre-másra bukkannak fel azok a magánszemélyek és üzleti csoportosulások, amelyek az elmúlt évek, évtizedek során jelentős vagyont halmoztak föl, és ezt most a biztonság kedvéért több területen fektetnék be. Ők általában megbíznak egy profi csapatot, hogy ezt a forrást kihelyezze. Mindkét irány nagyon hasznos, hiszen a kockázati- és magántőke-iparágnak eddig az volt a legnagyobb problémája, hogy nem voltak olyan újszerű tudományos, egyben valóra váltható eredmények, amelyekből jó befektetések születhettek, és hiányoztak az effajta kockázatvállalásra hajlandó befektetők.

- A kihelyezett összegek is bizonyítják már a pozitív változást?

- Számokkal egyelőre nem tudom igazolni az elmondottakat, hiszen az idei statisztikákra még várni kell, ráadásul ennek az új rétegnek a létét az adatok nem támasztják majd alá azonnal. Szándékaik és a tőkéjük nagysága még egy ideig nem nyilvános, de az MKME tud róluk. A tendencia egyértelmű.

- Az elmúlt időszakban az informatikához köthető cégek sora nyert az Év vállalata díjért folyó versenyben, köztük a Graphisoft, a Synergon, az Interware, az IND Group, idén pedig az AdviseSoft. Mi ennek az oka?

- A matematika, a programozás, a szoftverfejlesztés, illetve ezek technikai alkalmazása terén Magyarország erős, jó a merítési bázisunk, ami a tehetségeket illeti. A másik fontos tényező véleményem szerint az, hogy ennek a szakmának van egy óriási előnye sok másikkal szemben: miközben például egy biológiai laboratórium létrehozásához, működtetéséhez hatalmas befektetésre van szükség, az informatikában tulajdonképpen csak ész kell a sikerhez. Miközben jószerével alig találni olyan új technológiai iparágat, ahol a kutatói infrastruktúrába való horribilis befektetés nélkül érvényesülni lehetne, egy jó szoftvermegoldáshoz nem kell több, mint tehetség, rengeteg mérnöki munkaóra és néhány kiváló megoldás, majd néhány ember, aki a szükséges adatbázisokat elkészíti, frissíti. A befektetők fogékonyak ezen a területen. Pontosan tudják: ha megnézzük, mely szektorokban csinált óriási vagyonokat a kockázati tőke, az informatika a rangsor élén áll. Elképesztő hozamokat lehetett és lehet itt elérni. Hosszan sorolhatnánk a semmiből indulva döbbenetes eredményeket produkáló cégeket Európában, az USA-ban vagy a Távol-Keleten.

- Az egyetemekről, főiskolákról kikerülő pályakezdők hozzáállása is változik, vagy még mindig az az első gondolatuk, hogy a külföldre kell menni, ha boldogulni akarnak?

- Attól tartok, a saját kútfőből, ismeretségi körben kis csapattal itthon vállalkozást indító tehetséges fiatalok példája változatlanul ritka kivétel. Az egyetemi laborokban jelenleg a kutatók középgenerációja dolgozik. Ha ők képesek bebizonyítani, hogy itthon is sikerre lehet vinni egy-egy találmányt, fejlesztést, és kialakul a megfelelő befektetői gyakorlat, a fiatalok észre fogják venni, hogy nem kell Amerikáig szaladniuk pénzért, ha van egy jó ötletük.

Oláh László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.