Az ön cége bevállalja?

A kis- és középvállalkozások zöme továbbra sincs felkészülve a kockázati tőke befogadására, pedig a válság különösen fontossá tette a forrásbevonást. Az Év vállalatának választott AdviseSoft eközben az ukrán piacon terjeszkedik, és újabb lábra is áll - a telekommunikációs szektorban.

A rendszerváltás óta több mint hárommilliárd dollár forrást helyeztek ki a kockázatitőke-alapok Magyarországon. Ezzel mintegy négyszáz cég helyzetén javítottak vagy épp segítették azokat a tőzsdére jutásban. Bár a magyar kis- és középvállalkozások zöme a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) szakemberei szerint továbbra sem kellően felkészült a tőke befogadására - gyakran összefolyik a céges és a családi gazdálkodás, hiányzik a megfelelő üzleti stratégia vagy a vállalatirányítási rendszer -, azért akadnak kivételek. Az AdviseSoft Információtechnológiai Kft. például azért nyerte el az idén az Év vállalata díjat, mert a válság ellenére piacszerzésre fordította saját forrásait. A több mint hatvan embert foglalkoztató, pénzintézeteknek informatikai szolgáltatást nyújtó cég árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot.

- Pénzintézeti eszközfinanszírozóknak nyújtunk informatikai megoldásokat. Három évvel ezelőtt már hetven százalék volt a piaci részesedésünk Magyarországon. Akkor jöttünk rá, hogy nem nagyon lehet tovább növekedni, hosszú távon csak veszíteni fogunk, ha nem célozzuk meg a régiós piacot. Az első lépéseket Románia, Szerbia felé még jóval a válság kezdete előtt megtettük. A legújabb ország, ahol leányvállalatot alapítottunk, Ukrajna - mondta Szabados Igor, az AdviseSoft kereskedelmi és marketingigazgatója. Az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy találjanak olyan fiatalokat, akik megfelelően beszélnek angolul, oroszul, és vállalják a rendszeres utazgatást például Kijevbe.

Az AdviseSoft ügyfeleinek kilencven százaléka lízinggel foglalkozik. Ez az egyik terület, ahol a válság miatt jelentős a visszaesés, ennek ellenére az első kilenc hónap adatai szerint hozzák a tervezett számokat. - Partnereink között vannak néhány embert foglalkoztató magánlízingcégek, de olyan nagy pénzintézetek is, ahol 400-500-an használják alkalmazásainkat. Egyelőre senki nem tudja, mi történik a következő hónapokban, de a tapasztalatok szerint a meglévő ügyfélportfólió kezelése továbbra is nélkülözhetetlenné teszi a megoldásainkat. Mivel azonban mi is tartunk a következő időszaktól, igyekszünk több lábra állni. Megcéloztuk a telekommunikációs piacot is: az eddigiekhez hasonlóan összetett rendszereket kínálunk az ügyfeleknek, és ha minden jól megy, év végére már három referenciánk is lehet nem kis cégektől - teszi hozzá Szabados, aki szerint az Év vállalata díjnak marketingértéke van, elsősorban a jelenlegi és leendő kollégák számára fontos bizonyíték. - Egy ilyen elismerésnek sokkal nagyobb hozadéka van az új kollégák felvételekor, mint néhány millió forintnak, amit álláshirdetésre vagy fejvadászra adunk ki - magyarázza. A szakember szerint jó irány, ha Magyarország küzd a szolgáltató központok idetelepítéséért.

- Ez egy tudásalapú, speciális szakképzettséget igénylő terület, ahol viszonylag magas a hozzáadott érték, és amely itthon teremt munkát. A Mercedes-Benz Financial Services Romania például szinte teljes egészében Budapestről szolgálja ki Romániát. A mi rendszerünket működtetik, és román könyvelők, román kockázatkezelők a magyarországi szolgáltató központból biztosítják a háttértámogatást. Tárgyalunk olyan céggel is, amely négy országot szolgálna ki itthonról. Nem csak lózung, hogy Magyarország hídfőállás, ha szolgáltató központokról van szó. Mi látunk ebben fantáziát - mondja a kereskedelmi igazgató.

Korántsem minden vállalat vezetői ilyen ambíciózusak és tájékozottak azonban a vállalatfinanszírozási megoldásokat illetően. Baranyai Gábor, az értékelő bizottság elnöke felhívta a figyelmet: a banki hitelezés szűkülése közepette felértékelődtek az alternatív pénzhez jutási lehetőségek, és a régióban tevékenykedő, Magyarország iránt is érdeklődő alapok az elmúlt két évben összesen ötmilliárd euró friss tőkét gyűjtöttek öszsze, hogy azt Kelet-Közép-Európában helyezzék ki.

A minap bejelentették azt is: az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében 18 jelentkezőből nyolc alapkezelő kap uniós pénzt saját forrásához, hogy induló vagy fejlődésük korai szakaszában levő vállalkozásokba fektessen. A vállalkozások összesen 45 milliárd forintból gazdálkodhatnak, ebből 31,5 milliárdot az EU, 13,4 milliárdot pedig az alapkezelők állnak (erről cikkünk a melléklet 7. oldalán).

Az egyik nyertes a Futureal-csoport tulajdonosai, Futó Péter és Futó Gábor által alapított Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A társaság nemcsak tőkét, hanem infrastruktúrát, kutatás-fejlesztést, üzleti hálózatokat és menedzsmentszolgáltatásokat is biztosítana a hazai és nemzetközi növekedésre érett cégeknek.

- A rendszer gyakorlatilag készen áll az indulásra - tudtuk meg Futó Gábortól. - A 2,3 milliárd forint saját tőkéhez megkapjuk az uniós pénzt, így öszszesen 7,3 milliárd forintot helyezhetünk ki. Már elindult egy technológiai inkubátorház, és építünk egy élettudományi gyógyító és kutatóközpontot is. Számos egyetemmel, kutatóintézettel vannak kapcsolataink, a többi közt ezeken keresztül keressük majd az új ötleteket, innovatív vállalatokat. Széles üzleti kapcsolati hálónknak köszönhetően segíteni tudunk a hozzánk fordulóknak abban, hogy ha például egy nagyvállalat beszállítóivá akarnak válni, ne kelljen az utcáról bekopogtatniuk leendő partnerükhöz, hanem azonnal a vezérigazgató előszobájában találják magukat. Az értékesítési csatornák kiépítésében, HR-, kontrollingszolgáltatások nyújtásában is támogatást nyújtunk, és ha valaki a Futureal-Finext-csoport biztosította hátszéllel akar hitelt felvenni, remélhetőleg erős helyzetben lesz - tette hozzá.

Cserébe a Finext különféle információs és szavazati jogokat kér. - Ezekkel természetesen kötelezettségek is járnak. Úgy alakítjuk ki a konstrukciót, hogy amikor jól mennek a dolgok, minél kevésbé szóljunk bele a vállalat működésébe, amikor azonban kritikus a helyzet, ott legyünk támogatóként - mondta Futó Gábor.

Az MKME tizenkettedik alkalommal ítélte oda az Év vállalata díjat. A kockázati- és magántőke-befektetők 72 tagú nemzeti szakmai szervezete az idén a szállodaiparban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Hotel Panda Kft.-t is elismerő oklevélben részesítette.

A díjnyertes AdviseSoft igazgatója, Szabados Igor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.