A kényszer jó terápiákat is szülhet

Sok magyarországi vállalkozás számára végzetes lesz a válság, ám egyfajta egészséges szelekciónak is tanúi lehetünk már a közeljövőben. A kényszerhelyzet racionális megoldásokat is kínál, igaz, ezek fájdalmas lépésekkel járnak. Új termékek, technológiák bevezetése, új értékesítési módszerek, új szervezési vagy szervezeti megoldások, a vállalatvezetési szintek számának csökkentése vagy bizonyos tevékenységek kiszervezése, és mindenekelőtt a létszámhatékonyság biztosítása. Mindezek együtt kilendíthetik a kátyúban elakadt szekeret - állítja Zoltán Csaba, a kis- és középvállalkozásokat kiszolgáló Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója, aki több tanácsot is ad az érintett körnek.

A finanszírozási lehetőségek beszűkülésére, hitelkeretek csökkenésére orvosság a hatékonyabb eszközgazdálkodás. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a bankok sokszor túlhitelezik a vállalkozásokat. Zoltán Csaba szerint a Start több olyan vállalkozással találkozott, ahol a hitelállomány a saját tőke 5-10-szeresét is elérte, miközben a társaság nem termelt akkora nyereséget, ami forrása lehetett volna a kölcsön visszafizetésének. Kézenfekvő lépés ilyen esetekben a finanszírozás terheinek áthárítása, így a vevő számára rövidebb, míg a szállító számára hosszabb fizetési határidő megszabása. Ez természetesen nem konfliktusmentes, és végső soron új partnerek felkutatását is indokolttá teszi, de a forgóeszköz-hitelállomány csökkentésének lehetséges útja. A saját ingatlan vagy eszközök szükségességét ugyancsak érdemes felülvizsgálni, ezek értékesítése révén többletforrások szabadíthatók fel, míg a szükségesek bérleti konstrukciókban is hozzáférhetők.

Vállalkozások sora adósodott el devizában, svájci frankban, euróban és esetenként japán jenben. Sokszor úgy, hogy egyetlen fillér exportbevételük sem volt, így indokolatlanul nagy kockázatot vállaltak. A Start ügyfelei körében akad több százmillió forintra rúgó adósságát rendezni képtelen társaság. A tapasztalatok óvatosságra intenek, és főként körültekintőbb tervezésre, a kiindulás, hogy immár semmi nem biztos, az árfolyam, a kamatok, az alapanyagárak, a szállítók és a vevők megbízhatósága: mind kockázati tényező, amelyre más és más forgatókönyvvel kell felkészülni. (R. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.