Túl könnyű lett boltot nyitni

Október eleje óta kevesebb adminisztratív akadályba ütköznek a kereskedők, ha új üzletet akarnak nyitni. Ez az állapot azonban csak átmeneti. A földművelésügyi minisztériumban már írják a rendeletet, amely visszaállítja a hatósági engedélyezést azoknál a termékeknél, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból kényesek. A nyers, állati eredetű készítmények forgalmazásán túl a vendéglátóhelyeknél is szükség lesz hamarosan az engedélyek beszerzésére. Nincs okuk azonban aggódni azoknak, akik már ügyködnek az üzlet megnyitásán, a minisztérium szerint ugyanis nem lesz visszamenőleges hatályú a rendelet.

A köztes időben sem maradnak kontroll nélkül a boltosok, a tárca ugyanis azt tanácsolja nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hatósági ügyekben eljáró Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerveivel, és tőlük kérjenek tanácsot az üzlet kialakításával kapcsolatban.

A kereskedők alapvetően elégedettek a változásokkal, viszont az élelmiszerek árusítására vállalkozók élete már a régi időket idézően bonyolult lesz az újabb jogszabályokkal. A vegyeskereskedést üzemeltetőknek háromféle procedúrán kell majd átesniük: a dohánytermékeknél például továbbra is szükség van a működési engedélyre, az élelmiszerek egy részénél elég lesz előzetesen bejelenteni az árusítást, míg más termékeknél már nem nélkülözhető a hatóság rábólintása. A kormány mellett a parlament is hozzányúlhat a kereskedelem szabályozásához. Úgy tudjuk, a KDNP heteken belül benyújt egy javaslatot a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásáról - annak ellenére, hogy az eddigi kísérletek kudarcot vallottak. Az ágazat érdekképviseletei ugyanakkor óvnak a jelenlegi helyzetben a kísérletezéstől.

Aki idejében lép, elkerüli a macerát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.