Túl könnyű boltot nyitni

Az egy hete életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban lehet, hogy csak átmenetileg. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést.

Duplán mázlista az a hentes vagy vendéglátós, aki az utóbbi időben adta be az üzletnyitási engedélykérelmét. Az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ugyanis már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást - ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek - így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.

Azonban a törvény hatályba lépte előtt mindössze egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben - az előzetes tervek szerint - a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.

Ugyanakkor - hangsúlyozták a tárca illetékesei - az új rendeletekkel csak az üzlet bejelentésének és engedélyezésének a módja változott, ám az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok nem. Azokat ugyanúgy be kell tartania a kereskedőnek, mint korábban.

Hazánkban naponta több tucat élelmiszerüzlet-nyitási kérelmet adnak be az önkormányzatoknál. Mivel egy részük még kezdő vállalkozó, így éppenséggel nem zárható ki az sem, hogy legalább néhány hétig úgy árusíthassanak, ahogy korábban a hatóságok nem is engedték volna nekik. Az FVM-nél ezért azt tanácsolták, hogy az átmeneti időszakban a kereskedők vegyék fel a kapcsolatot az MGSZH területi szerveivel, kérjenek tőlük tanácsot az üzletük kialakítása kapcsán.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy véli: az új kereskedelmi törvény, illetve a végrehajtási rendelete nyomán a kereskedők jó részének valóban jelentősen egyszerűsödött az üzletnyitási procedúra. Ugyanakkor kérdéses, hogy az MGSZH előzetes hozzájárulását figyelembe véve mennyivel lesz gyorsabb az üzletnyitási eljárás az élelmiszer-kereskedők számára. Egy vegyes termékkörű élelmiszer-kereskedőnek így ugyanis háromféle módon kell eljárnia: a termékei egy részénél - például dohánytermékeknél - továbbra is működési engedélyre van szorítva.

Az új szabályozás szerint az élelmiszerek más részénél elég az előzetes bejelentés is, és az FVM tervei szerint ehhez társulna bizonyos termékkörnél az előzetes hatósági hozzájárulás. Vámos György szerint nem életszerű, hogy a kereskedő csonka termékkörrel indítsa el üzletét. Amennyiben pedig az előzetes hozzájárulás is elhúzódik, úgy könnyen ott tartanak, ahol korábban: azaz hónapokig várhat a kereskedő a nyitással.

A szakhatóság ellenőriz a boltnyitást követően
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.