Drámaian nő a problémás cégek aránya

Az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak a kelet-közép-európai cégeknek a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelbiztosítóktól - állítja Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. A régió közepesen kockázatosnak vagy kockázatosnak minősített cégeinek átlagos aránya a 2007-2009 közötti időszakban már 45 százalék körül mozgott.

A helyzet 2009-ben érezhetően romlott, noha még csak részeredmények ismeretesek. A régió negatív rekordere Magyarország, ahol a kockázatos cégek aránya folyamatosan 50 százalék felett van, s jelenleg 51,9 százalékon áll.

A Coface országigazgatója további romlásra számít, mert a jövő év közepén kerülnek az adatbázisokba a gyenge 2009-es eredmények (sok lesz a veszteséges cég, és az eladósodottság tekintetében sem várható javulás), amelyek vélhetően még rosszabb besorolást okoznak számos ország vállalkozásainál. A régióban a kockázatosnak minősített cégek arányának átlaga mindenképp 50 százalék fölé szalad, ezáltal először lesz magasabb a zűrös cégek aránya, mint a megbízhatóké.

Dercze szerint a vállalatoknak újra kell gondolniuk a hitelkockázati előírásaikat, ezzel viszont nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetnek. Ha lazítanak, akkor fokozott kockázatot vállalnak, ha nem, akkor pedig a kilábalás és a fejlődés esélyét mulaszthatják el. Ebből a helyzetből azok a vállalatok kerülhetnek ki győztesen, akik továbbra is erős pozícióban vannak, vagy olyan multinacionális cégek leányvállalatai, amelyeknek nem romlik annyira a minősítése.Ez azonban azt jelentheti, hogy megint azok a kelet-közép-európai vagy magyar kkv-k kerülhetnek veszélybe, amelyek végigküzdötték a válságot, de közben meggyengültek. Ez valós kockázat, amire figyelni kell - figyelmeztet Dercze. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.